“NISMO MOGLI DA VJERUJEMO…”: Grlić Radmana iznenadile histerične poruke iz Srbije, direktno prozvao Aleksandra Vulina

“To nije narativ koji odražava 21. vijek i međunarodno pravo”, rekao je Grlić Radman.

 

 

Hrvatska se protivi revizionističkim narativima u nekim dijelovima Zapadnog Balkana koji bi mogli da destabilizuju region, izjavio je danas u Briselu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

 

On je, nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, govorio novinarima o pokušaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti Jasenovac bez prethodne diplomatske pripreme i komunikacije.

 

 

“Nismo mogli da verujemo da je uskraćivanje te posjete stvorilo toliku histeriju i nervozu u Srbiji“, rekao je Grlić Radman.

 

 

Na pitanje na šta misli kada govori o revizionističkim narativima, Grlić Radman je rekao da se to odnosi, između ostalog, na srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji je izjavio da Zapadni Balkan može biti stabilan samo ako svi Srbi žive u jednom.

 

 

 

 

“To nije narativ koji odražava 21. vijek i međunarodno pravo”, rekao je Grlić Radman. Još jednom je ponovio da Vučićev pokušaj dolaska u Jasenovac nije na adekvatan način saopšten zvaničnim kanalima.

 

 

“Treba imati u vidu da Vučić dolazi iz zemlje koja je početkom 90-ih bila agresor na Hrvatsku, da je zaštićena ličnost, pa je to veoma osjetljivo pitanje i zato je potrebno dobro komunicirati kako bi se pripremili za posjetu“, rekao je hrvatski ministar.

 

 

 

 

On je rekao da nota Ministarstva vanjskih poslova Srbije, koju je otpravnik poslova hrvatske ambasade u Beogradu odbio da primi, više govori o prošlosti nego o budućnosti.

 

 

U toj noti se, naglasio je, povećava broj žrtava u koncentracionom logoru Jasenovac, iako su naučnici imenom i prezimenom utvrdili tačan broj.

 

 

“Postoji nastojanje da se stvori krivica hrvatskog naroda, što nas podsjeća na početak 90-ih godina kada su se vršile medijske pripreme da se hrvatski narod dehumanizuje kako bi se opravdala srpska agresija”, rekao je Grlić Radman i dodao da danas ruska propaganda koristi iste metode kada opravdava invaziju na Ukrajinu.

 

 

Prema njegovim riječima Hrvatska je osudila sve fašističke zločine na svojoj teritoriji, što u Srbiji, kaže, nije slučaj.

 

 

Govoreći o navodima o stradanju porodice Aleksandra Vučića tokom Drugog svjetskog rata, Grlić Radman je rekao da je i njegov otac došao iz istog kraja, iz Bugojna u BiH, i da zna da su Hrvati pomogli da se njegova porodica spasi.

 

 

„Razgovarao sam o tome sa Vučićem, a znam šta mi je otac rekao, da su te porodice spašene“, zaključio je Grlić Radman.

 

 

 

(SB)

(243)

“NISMO MOGLI DA VJERUJEMO…”: Grlić Radmana iznenadile histerične poruke iz Srbije, direktno prozvao Aleksandra Vulina

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-