NEVJEROVATNA PROGNOZA, SPREMITE SE: Stiže nam snijeg kakav se ovdje ne pamti…

– Stiže zima usred proljeća – najavljuju mediji, a veliko pogoršanje vremena očekuje se posebno od srijede!

– Biće kiše uz jak vjetar. I u srijedu će biti snijega u brdsko-planinskim predjelima, uz postojanje uslova da i u nižim predjelima bude susnježice i snijega – oprezni su mediji u Srbiji.

 

A popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna donosi meteo kartu sa akumuliranim količinama snijega, uz sljedeće objašnjenje:

– Prva slika prikazuje količine snijega, a druga količine padavina sljedećih tri do pet dana. Iako će oborine dobro doći, one ipak mogu biti problematične, pogotovo u zonama manjih vodotoka. Najviše se ovo odnosi na Srbiju, Makedoniju, Kosovo i Bosnu.

 

Posebno se to odnosi na prostore gdje se nije vodilo računa o pročišćavanju kanala.

Količine snijega u gorju po simulacijama prognostičkih modela su zaista impresivne, to možete vidjeti i na priloženoj prvoj slici.

– Snijega će vjerovatno biti i u pojedinim nizinama naše regije i Balkana – piše u prognozi koju potpisuje prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice, koji navodi da postoji velika mogućnost zadržavanja neprimjereno hladnijeg vremena u velikom dijelu Starog kontinenta do samog kraja ovog mjeseca.

 

– Ovo također, dugoročnije gledano moze uzrokovati porast vodostaja rijeka – zaključuje.

– Nemojte zimsku opremu spremati iako je zakonski rok bio do danas. Pogotovo Vi koji budete kretali na put između ponedjeljka i petka.

Svakako zaštitite biljke od mraza, i naravno pripremite se na jaku promjenu vremena koja stiže iduće sedmice.

(703)

NEVJEROVATNA PROGNOZA, SPREMITE SE: Stiže nam snijeg kakav se ovdje ne pamti…

| Slider, Vremenska prognoza |
About The Author
-