Nesreća kakvu Jablanica ne pamti: Satima izvlačili tijela nastradalih u sudaru vozova

Na željezničkoj stanici u Donjoj Jablanici još uvijek je upaljeno crveno svjetlo. Upravo se prolazak jedne kompozicije kroz crveno svjetlo navodi kao uzrok teške željezničke nesreće u kojoj su dvije osobe poginule, a jedna je teško povrijeđena.

 

Sve su to još spekulacije jer u službenim informacijama stoje samo šturi detalji kako su u sudaru dva teretna voza noćas u 22:55 smrtno stradali uposlenici Željeznica FBiH T.F. (1971.) i Č. J. (1986.), dok je mašinovođa K. H. (1983.) zadobio teške tjelesne povrede i prebačen je u bolnicu u Mostaru.

 

Među okupljenim građanima priča se o drugom mašinovođi J. B. (1968.) koji nije povrijeđen, govori se o tome kako se spasio tako što je prije sudara iskočio iz lokomotive. Kažu da je bio u kompoziciji koje je išla iz prvca juga, da je vidio prolazak kroz crveno svjetlo i znajući šta predstoji iskočio iz voza, spasivši se tako sigurne smrti.

 

Mještanin Donje Jablanice B.I. kaže nam kako je ovo nesreća kakvu ovaj kraj ne pamti, te kako se prvo začula eksplozija.

 

“Vidite i sami koliki je to udar bio, lokomotive i vagoni izbačeni i po nekoliko metara od pruge, strahota. Brzo sam istrčao iz kuće i došao do stanice koja je stotinjak metara daleko. Sve nadležne službe su bile odmah tu, nemam riječi, do jutra su s nama izvlačili te jadne ljude iz slupanih kompozicija”, kazao nam je.

 

Njegova sugrađanka nam kaže da se još uvijek trese od straha koji je preživjela, da nije težu noć imala ni u ratu.

 

Jutros su se oglasile i Željeznice Federacije BiH koje kažu da će po okončanju istrage bh. javnost biti upoznata sa uzrocima ove nesreće.

 

“Željeznički saobraćaj na ovoj dionici je u prekidu do okončanja uviđaja koji je u toku. Na licu mjesta prisutni su pripadnici policije, hitne pomoći, vatrogasci, istražni organi, kao i stručni tim ŽFBiH. Željeznice FBiH porodicama nastradalih uposlenika upućuje najiskrenije saučešće, te će im pružiti svu potrebnu pomoć”, stoji u saopćenju.

 

Pogledajte video:

 

Izvor: Klix.ba

(670)

Nesreća kakvu Jablanica ne pamti: Satima izvlačili tijela nastradalih u sudaru vozova

About The Author
-