Nermin Nikšić, lider SDP BiH: SDA postaje očajna…

Potpuno su besmislene optužbe starih političkih kapitulanata o njihovoj navodnoj brizi za NATO put Bosne i Hercegovine i za plan budućeg Vijeća ministara.

 

 

Gube vlast

Vrhunac besmisla i političke gluposti leži u činjenici da sami javno govore da nova većina ima podršku svih ključnih članica NATO-a, od SAD-a do EU. Kaže ovo u razgovoru za „Avaz“ Nermin Nikšić, lider SDP BiH, komentirajući napade na SDP BiH i Denisa Bećirovića, koji je glasao za Borjanu Krišto, a nasuprot NATO integracijama.

 

 

– Sami kažu da te iste ključne NATO države ne žele SDA i one kojih ih podržavaju u vlasti, nego da podržavaju novu većinu i naše dogovore. Onda oni i njihovi megafoni nas optužuju da su naši dogovori na štetu NATO integracija. Izgleda da se oni sami sa sobom svađaju i sa svojim “argumentima”. Osim što su očajni, ispadaju i smiješni. Najgore od svega je što svojom očajničkom borbom za vlast i blokadama nanose štetu međunarodnom ugledu BiH i svim integracijskim procesima. Kada smo kod NATO-a, svaki političar ima pravo na vlastiti stav, ali isto tako, svi imamo obavezu provoditi zakone – kaže Nikšić.

 

 

Kaže da je Zakonska je obaveza raditi na pristupanju NATO savezu.

 

 

– Iz ovog razloga, SDP-u i strankama Osmorke nije bila prihvatljiva ni eventualna formulacija u koalicijskom sporazumu na državnom nivou da ćemo nastaviti samo saradjivati sa NATO savezom. Nažalost, prethodna većina je pristala na ovu vrstu ustupka koju su i institucionalno potvrdili. Kao potvrda razgradnje NATO puta došla je i famozna izjava Izetbegovića da “kada su Srbi u pitanju i Republika Srpska, ako neće u NATO, neće se ići u NATO”– kaže Nikšić.

 

 

Nije vlast

 

Kada je riječ o imenovanju mandatara za sastav nove državne vlade, radi se o standardnoj proceduri koja je ispoštovana u vrlo kratkom roku.

 

 

– Nikada niko nije tražio da kandidat za državnog premijera podnosi nekakav predizvještaj Predsjedništvu BiH. Odjednom, kada SDA nije u vlasti, javlja se ta potreba kod nekih. Formiranje vlasti po principu razdjelijvanja procenata fotelja koji su oni primjenjivali valjda treba gledati kao patrotizam, a naše formiranje vlasti utemeljeno na sporazumu i programu kao problem – dodao je.

 

 

Cijenu platili građani

 

U nedostatku konkretnih mjera i državničkih principa, od Programa reformi su 2018. vijest napravili oni koji nisu imali ništa za ponuditi.

 

 

Nažalost, i tada su cijenu platili građani zbog blokade vlasti i zaustavljanja svih reformi. Mi ćemo raditi odgovorno, reformski i bez straha, kako je to pokazao i pokazuje i Denis Bećirović, a tako ćemo se ponašati svi. Neka pate koliko hoće, ali ova država će ići naprijed bez njih, jer izgleda samo tako i može da se kreće u pravom smjeru – rekao je.

 

(Press)

(161)

Nermin Nikšić, lider SDP BiH: SDA postaje očajna…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-