NATO ZABRINUT ZBOG STAVLJANJA VOJSKE SRBIJE U PRIPRAVNOST

NATO je u subotu pozvao na deeskalaciju na Kosovu gdje su pojačane tenzije između kosovske policije i lokalnih Srba.

 

 

Pozivamo institucije na Kosovu da odmah deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da riješe situaciju kroz dijalog – navela je portparol NATO-a Oana Lungescu na Twitteru.

 

 

Ona je dodala da KFOR, mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om, ostaju na oprezu i da će obezbijediti sigurno okruženje.

 

 

U petak naveče Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države objavile su zajedničku izjavu o najnovijoj eskalaciji na Kosovu u kojoj su pozvale kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju.

 

 

Osuđujemo odluku Kosova da prisili pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova uprkos našem pozivu na uzdržanost. Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju te da blisko sarađuju s EULEKS-om i KFOR-om – piše u zajedničkoj izjavi.

 

 

Takođe se osuđuje napad na EULEX u Zvečanu.

 

 

Zabrinuti smo odlukom Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih Oružanih snaga na granici s Kosovom i pozivamo sve strane na maksimalnu uzdržanost, izbjegavajući zapaljivu retoriku – poručuju zemlje Kvinte.

 

 

Srbija je u petak pozvala NATO da hitno zaustavi nasilje nad lokalnim Srbima na Kosovu.

 

 

Zbog brutalne primjene sile od strane Albina Kurtija (premijera Kosova op.a.) i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, oružane snage Republike Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti – saopšteno je nakon sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije održanog u subotu.

 

 

Policija na Kosovu sukobila se s lokalnim Srbima koji su se okupili ispred zgrade opštine Zvečan na sjeveru Kosova kako bi spriječili novoizabranog gradonačelnika, etničkog Albanca da uđe u zgradu.

 

 

Kosovska policija koristila je šok bombe i suzavac pri čemu je povrijeđeno je najmanje 10 osoba. U sukobima je povrijeđeno pet policajaca, a oštećena su četiri policijska vozila.

 

(Hayat)

(289)

NATO ZABRINUT ZBOG STAVLJANJA VOJSKE SRBIJE U PRIPRAVNOST

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-