Nakon s*moubistva Mladena Dulića: Oglasili se iz UM ‘Denis Mrnjavac’

Mladen Dulić, mladić iz Laktaša koji je sebi oduzeo život nakon što ga je na razgovoru za posao radnik benzinske pumpe Gligić ismijavao, sahranjen je juče.

 

 

O ovom slučaju, koji je potresao bh. i regionalnu javnost, oglasili su se i iz Udruženja mladih ‘Denis Mrnjavac’.

 

 

Povodom nemilog događaja koji je kao posljedica uzrokovao nenadoknadiv gubitak oduzimanje života mladića, treba se podsjetiti na sveopće stanje unutar BiH, gdje poslodavci gube kompas kada je u pitanju zaštita radnika od svakog oblika diskriminacije, a kojeg propisuje Zakon o radu FBiH, gdje se prepoznaje uznemiravanje i nasilje na radu, mobing, te poslodavcu i drugim licima zaposlenih kod poslodavca izričito zabranjuje uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje, nasilje po osnovu spola, kao i sistematsko uznemiravanje na radu ili u vezi s radom radnika i lica koje traže zaposlenje”, navodi se na početku ovog saopćenja.

 

 

Nakon što su naveli vrste mobinga, iz ovog udruženja su poručili:

 

 

“Zbog učestastalosti ovakvih ponašanja, ne dozvolite sebi da budete žrtva i da ne koristite prava koja su vam zagarantovana zakonom zemlje u kojoj živite.

 

 

To su vama osnovna prava koja su vam zagarantovana u cilju sprječavanja i zaštite vašeg mentalnog i sveopćeg zdravlja. Ukoliko niste u mogućnosti da se sami zaštitite, potražite pomoć pravnog stručnjaka ili advokata i zapamtite:

 

 

Vaš život je dragocjen jer niko nema pravo utjecati ili na bilo koji način svojim postupcima dovoditi do narušavanja kvalitete vašeg života.

 

 

Upoznajte se s vašim pravim, dosljedno se informišite i ne dozvolite biti žrtva. Počivaj u miru, dragi dječače”.

 

 

 

 

Podsjetimo, Denis je prije 14 godina stradao – dok je bio drugi razred srednje škole u Sarajevu kada je napadnut na povratku prema kući.

 

 

Dan kada je Sarajevo zanijemilo: Prije 11 godina ubijen je Denis Mrnjavac -  Radiosarajevo.ba

 

 

Denisa su u sarajevskom tramvaju pretukli, a potom i na smrt izboli njegovi vršnjaci.

 

 

Njegov život ugasili su njegovi vršnjaci – Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić.

 

(Press)

(206)

Nakon s*moubistva Mladena Dulića: Oglasili se iz UM ‘Denis Mrnjavac’

About The Author
-