NAJNAPREDNIJI AMERIČKI NOSAČ AVIONA KRENUO PREMA EVROPI: KOŠTAO JE 13 MILIJARDI DOLARA

Nosač aviona raspolaže najnaprednijom tehnologijom, ali Donald Trump i neki kongresnici bili su vrlo kritični prema brodu.

 

 

Najnoviji i najnapredniji nosač aviona američke mornarice, USS Gerald R. Ford, nakon godina odgode i skupih neuspjeha koji su doveli do cijene od 13 milijardi dolara, krenuo je u utorak na svoje prvo operativno djelovanje iz Norfolka u Virginiji, a pred njim su prvi manevri i vježbe sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi.

 

 

USS Gerald Ford je prvi novi nosač aviona dizajniran u više od 40 godina, kako navodi američka mornarica. Izgradnja je službeno započela u novembru 2009. godine, a 2017. naručio ga je bivši američki predsjednik Donald Trump, stoji u saopćenju američke mornarice, kako prenosi CNN.

 

 

Ovo plovilo prvi je nosač zrakoplova klase Ford. Mornarica je već započela s izgradnjom iduća dva nosača klase Ford – USS Kennedy i USS Enterprise.

 

 

 

 

Ovaj nosač zrakoplova ima najmoderniju, naprednu tehnologiju koja uključuje raspolaganje s “gotovo tri puta većom količinom električne energije” u usporedbi s nosačima klase Nimitz te koristi elektromagnetski sistem za lansiranje zrakoplova (EMALS).

 

 

Sustav EMALS koristi električnu energiju za lansiranje aviona s ​​plovila umjesto ranijeg sistema parnog katapulta.

 

 

Taj sistem omogućava manje opterećenje aviona i omogućit će smanjenje vremena između polijetanja – rekao je dužnosnik mornarice.

 

 

Istakao je da plovilo također raspolaže dvopojasnim radarom, naprednijim radarskim sistemom, te da je to jedini nosač prve klase koji raspolaže ovom vrstom radara.

 

 

USS Gerald R. Ford i udarna skupina nosača djelovat će sa saveznicima i partnerima u zonama odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom oceanu i Sredozemnom moru, rekao je dužnosnik američke mornarice.

 

 

Ovo raspoređivanje će biti kraće od standardnog šestomjesečnog raspoređivanja – dodao je.

 

(Hayat)

(449)

NAJNAPREDNIJI AMERIČKI NOSAČ AVIONA KRENUO PREMA EVROPI: KOŠTAO JE 13 MILIJARDI DOLARA

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-