Mračni vitez se pridružio demonstrantima: Bukte protesti u Filadelfiji, pojavio se i Betmen

Paralela filma sa stvarnim događajima je očigledna…

 

Smrt Džordža Flojda, koji je nastradao prilikom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, izazvao je proteste širom zemlje.

 

Sukobi policije i demonstranata izbili su u Los Anđelesu, Čikagu, Pitsburgu i Klivlendu zbog smrti Džordža Flojda. Žena je uhapšena pošto je u Njujorku pokušala da zapali policijski kombi, a šest gradova u SAD uvelo je policijski čas, među kojima su Mineapolis i Čikago.

 

Nezadovoljstvo je kulminiralo sinoć i u Vašingtonu, gde su se demonstranti obručanali sa pripadnicima tajne službe ispred Bele kuće, te su neki od njih isprskani suzavcem i bačeni na zemlju. Taj sukob usledio je samo nekoliko sati pošto je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio da okupljene čekaju “najljući psi i najopasnije oružje” ukoliko krenu na Belu kuću.

 

 

Takođe, juče je u okršajima policije i demonstranata u Ouklendu poginuo je jedan policajac, a jedan je ranjen. Koliko je situacija alarmantna, govori i informacija da je ministarstvo odbrane naredilo vojsci da stavi u pripravnost aktivne jedinice vojne policije u Mineapolisu zbog protesta koji su počeli posle smrti Flojda.

 

Ovo je prvi put još od 1992. godine da se koriste jedinice vojne policije. Naime, tada su protesti u Los Anđelesu počeli posle oslobađajuće presude četvorici policajaca koji su učestovali u brutalnom premlaćivanju Rodnija Kinga. Takođe, ranije su u Mineapolisu aktivirani i pripadnici Nacionalne garde.

 

 

“Mračni vitez” na ulicama Filadelfije

 

Protesti širom Amerike privukli su pažnju svetske javnosti, a posebno jedan snimak iz Filadelfije. Naime, na njemu se vidi tokom protesta da je među okupljenim ljudima pojavio čovek obučen u kostimu junaka iz stripa Betmena.

 

S obzirom na okolnosti i sličnu radnju, komentatori na društvenim mrežama su napravili paralelu sa dešavanjima iz filma “Uspon mračnog viteza”. odnosno sukoba Betmena i negativca Bejna.

 

 

Ko je bio “nežni div” čija je smrt zapalila protest širom Amerike i da li je poznavao svog dželata?

 

Smrt Džordža Flojda zapalila je proteste širom SAD. Demonstranti u očaju traže obustavu policijskog nasilja. Reč je o nenaoružanom muškarcu afroameričkog porekla koji je nastradao prilikom hapšenja u Mineapolisu, kada je jedan policajac klečio na njegovom vratu duže od osam minuta, iako je Flojd ponavljao “Ne mogu da dišem”. Kada je pušten iz zatvora, preselio se u Mineapolis i želeo da tamo započne novi život. Znali su ga kao nežnog diva.

 

 

Novi snimak hapšenja Džordža Flojda: Policajci ga tukli u autu, pre nego što su ga ubili?

 

Džordž Flojd, navodno je, maltretiran i tučen i na zadnjem sedištu policijskog auta, pre nego što je oboren na zemlju i ubijen, pokazuje novi snimak sa nadozornih kamera.

 

Na snimku, do koga je došao aktivista Šon King, pokazuje se šta se desilo sa Džordžom kada mu je policija Mineapolisa stavila lisice i zadržala ga na ulici, a pre nego što je on morao na sebi da izdrži težinu tri odrasla muškarca, od kojih mu je policajac Derek Čovin stavio koleno na vrat. To je Flojda na kraju koštalo života.

 

 

Na protestima napadnuti i novinari

 

Dva člana televizijske ekipe Rojtersa pogođena su gumenim mecima i povređena tokom protesta noćas u Mineapolisu..

 

Do incidenta je došlo kada je policija ušla u zonu gde je bilo oko 500 demonstranata, a snimak kamermana Hulio Sezara Čavesa kako policija ispaljuje gumene metke ciljajući istovremeno i na njega.

 

– Policajac koga sam snimao okrenuo se i uperio pušku sa gumenim mecima na mene – rekao je Čaves.

 

Nekoliko minuta kasnije Čaves i bezbednosni savetnik Rojtersa Rodni Sjuard pogođeni su gumenim mecima.

 

(Srbija Danas)

(126)

Mračni vitez se pridružio demonstrantima: Bukte protesti u Filadelfiji, pojavio se i Betmen

About The Author
-