MOSKVA IM UKINULA GAS I SADA GA OTIMAJU! Poljaci upozorili: U slučaju otpora Rusije bićemo primorani na PRINUDU!

AUTOR: Nikola Todorović

 

 

Vlada Poljske naredila je ruskom energetskom gigantu “Novateku” da svoju infrastrukturu preda na upravljanje državnim firmama u Poljskoj.

 

 

Informaciju o ovome saopštio je u petak porparol Vlade Poljske Pjotr Miler. Prema njegovim rečima, poljska podružnica ruskog energetskog giganta “Novatek” je u obavezi, i u skladu sa zakonom da prenese svoju gasnu infrastrukturu državnim kompanijama.

 

 

Podsetimo, kompanija “Novatek”, koja se nalazi na listi sankcija Poljske, u četvrtak je obustavila isporuke gasa nekim regionima u ovoj zemlji.

 

 

 Rusija ukida gas Bugarskoj

 

 

“Premijer Mateuš Moraviječki zatražio je danas od državnih kompanija “PGNiG”“PSG” i “Gaz-Sistem” da odmah isporuče gas u mreže u formalnom vlasništvu “Novateka”, na osnovu zakona o upravljanju krizama”, rekao je Miler.

 

 

On je dodao da je po nalogu premijera “Novatekova” podružnica Novatek “Green Energy” u obavezi da prepusti mreže tim kompanijama, koje će potom gasom snabdevati regije kojima je prekinuto dostavljanje gasa.

 

 

“Sve zavisi, naravno, od toga da li će biti otpora “Novateka” i zaposlenih u toj kompaniji. Ako postoji, onda u skladu sa zakonom o antikriznom menadžmentu možemo primeniti sredstva prinude”, objasnio je Miler i naveo da će proces transfera početi odmah.

 

 

Poljske vlasti su u četvrtak saopštile da je nekoliko desetina opština ostalo bez tečnog gasa nakon što je “Novatek” obustavio isporuke.

 

 

 Ko ukida kupovinu nafte od Rusije

 

(MONDO)

(1113)

MOSKVA IM UKINULA GAS I SADA GA OTIMAJU! Poljaci upozorili: U slučaju otpora Rusije bićemo primorani na PRINUDU!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-