Moskva brani Dodika od Vašingtona, Zaharova poručila Priceu: To je sindrom podvojene ličnosti

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je na izjavu portparola američkog State Departmenta Neda Pricea da će SAD nastaviti da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multientički karakter Bosne i Hercegovine, reagovala “podsjećanjem da je Vašington, suprotno odluci Vijeća sigurnosti UN-a, 2008. godine priznao nezavisnost Kosova, narušivši teritorijalni integritet i suverenitet višenacionalne Srbije”.

 

 

Zaharova se, u objavi na Telegramu, osvrnula na izjavu Pricea da će SAD “nastaviti da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i da pozivaju na odgovornost one koji žele da potkopaju institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum”.

 

 

Zaharova citira Pricea da “SAD odbacuju primjedbe predsjednika RS Milorada Dodika od 9. marta u kojima je nastojao da potkopa poziciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i u više navrata prijetio otcjepljenjem RS od BiH”.

 

 

“Nevjerovatno. Nede, pokušajte da zamijenite ‘BiH’ sa ‘Srbija’, ‘Republika Srpska’ sa ‘Kosovo’, ‘Dejtonski sporazum’ sa ‘Rezolucija 1244’, i dobit ćete dijagnozu podvojene ličnosti”, napisala je Zaharova.

 

 

Zaharova smatra da je SAD suprotno odluci Vijeća sigurnosti UN-a 2008. godine priznao nezavisnost Kosova čime je narušen teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

 

 

Podsjećamo, niza skandaloznih izjava i postupaka Milorada Dodika, sinoć je stigla poruka iz State Departmenta. Na zvaničnoj stranici oglasio se Ned Price, glasnogovornik State Departmenta koji je napisao:

 

 

“Sjedinjene Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Odbacujemo izjave gdje je ponovo prijetio odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine (BiH). Član III (3) Daytonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštivati ​​odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

 

 

Sjedinjene Američke Države s ponosom stoje uz građane Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu. Separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH prema daljnjim euroatlantskim integracijama.

 

 

Sjedinjene Američke Države su bile i ostat će najjača podrška i partner Bosni i Hercegovini. Kao i njenom narodu.

 

 

Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornima one koji žele podrivati ​​institucije BiH i Daytonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta kao kamen i Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, navodi se u zvaničnoj reakciji.

 

(Raport)

(211)

Moskva brani Dodika od Vašingtona, Zaharova poručila Priceu: To je sindrom podvojene ličnosti

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-