Ministru (ne)sigurnosti smetaju riječi genocid, Bošnjaci, Srebrenica: Nešić potpisao dokument tek u “prečišćenom” tekstu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić odbio je potpisati odluku o imenovanju člana Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine, sve dok iz naziva odluke nije izbačena riječ GENOCID.

 

 

On je vratio prvobitnu odluku o imenovanju i odbio potpisati dok mu nije došla “ispravljena odluka”. U toj odluci ne spominje se ni Srebrenica, ni ukop, ni Bošnjaci već isključivo 11. juli.

 

 

Ovu informaciju provjeravali smo i u Ministarstvu sigurnosti BiH, a odgovor smo dobili tek nakon što smo jučer pitanje poslali i ministru Nešiću. No, na konkretna pitanja da li je odbio potpisati odluku sve dok se ne izbaci riječ genocid nismo dobili njegov odgovor, već iz Ministarstva sigurnosti BiH:

 

 

 

 

– Član Organizacionog odbora iz Ministarstva sigurnosti BiH, aktom ministra sigurnosti imenovan je 24. 02. 2023. godine. Navedeni akt/imenovanje upućen je podnosiocu zahtjeva – zamjeniku načelnika Općine Srebrenica i predsjedniku Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine.

 

 

Iz samog odgovora bilo je jasno da se u odluci ne navodi riječ genocid. Novinska agencija Patria dobila je i dokument koji je Nešić potpisao o imenovanju Vedrana Mulabdića ispred Ministarstva sigurnosti BiH.

 

 

 

 

Također objavljujemo dokument koji Organizacioni odbor šalje svim članovima za održavanje sastanka. Inače, na posljednja dva sastanka Mulabdić se nije ni odazvao. Nakon ranijeg prebrojavanja odlaska Bošnjaka na džumu, ovo je novo poniženje za Bošnjake u režiji Nešića.

 

 

(Patria)

 

(149)

Ministru (ne)sigurnosti smetaju riječi genocid, Bošnjaci, Srebrenica: Nešić potpisao dokument tek u “prečišćenom” tekstu

About The Author
-