METEOROLOG KRAJINOVIĆ: OVO JE OPOMENA!

Ogromne količine kiše sručile su se od noćas na područje cijele Bosne i Hercegovine, a posebno na jug, jugozapad i centralne dijelove zemlje, i donijele brojne probleme građanima.

 

 

Mnoga područja su odsječena, zbog bujičnih poplava i odrona, a poplavljene su kuće, ugostiteljski objekti. Nestalo je električne nergije u mnogim dijelovima Sarajeva.

 

 

Samo u Sarajevu, u posljednja 24 sata, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa, izmjereno je 60-ak litara kiše, zavisno od lokacije do lokacije, dok je na području Hercegovine izmjereno između 80 i 120 litara padavina po metru kvadratnom.

 

 

To je ogromna, enormna količina kiše koja je uzrokovala brojne probleme. Najveće količine padavina izmjerene su na prostoru i u planinskom zaleđu Hercegovine gdje je izmjereno iznad 100 litara kiše po metru kvadratnom. Upravio to je jedan od uzroka bujičnih poplava – navodi Krajinović.
No, Krajinović naglašava kako ove padavine nisu maksimalne.

 

 

I u prošlosti smo imali slične vremenske prilike, pa čak i esktremnije. Međutim, ovo čemu trenutno svjedočimo govori samo o spremnosti našeg društva da se suoči sa sve većim nedaćama koje stavljaju pred nas klimatske promjene. Ovo je opomena prirode i trebamo je ozbiljno shvatiti. Mi ovog mjeseca nismo imali esktremne vremenske prilike za šire područje, a imali smo velike probleme. To govori samo jedno da je naše društvo neotporno na ono što priroda stavlja pred nas – ističe Krajinović.

 

Maskimalna brzina vjetra, izmjerena na Bjelavama, koji je napravio velike štete u Sarajevu i šire, iznosila je 20,2 metra u sekundi. No, maksimalne brzine vjetra koji se, dodaje Krajinović, mogu desiti u glavnom gradu BiH, su između 22 i 26,6 metara u sekundi.

 

 

Dakle, vjetar kojeg smo imali prethodnih dana i koji je napravio velike štete, nije ekstreman i rekordan. I ranije smo imali veće brzine vjetra – navodi Krajinović
Dodaje kako će se intenzitet padavina početi smirivati tokom poslijepodnevnih sati.

 

 

Ono najgore je, kada govorimo o vjetru, iza nas. Ali kada je riječ o velikim količinama padavina, rizici su i dalje na snazi, i dalje imamo crveni meteoalarm za intenzivne padavine koje mogu pogoršati situaciju na terenu.

 

 

Što se tiče narednih dana, kiša će i dalje padati, ali ne ovakvim intenzitetom kakav smo imali prethodne noći i kakav ćemo imati danas do podneva – kaže Krajinović.

 

 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda poručuju građanima da se o svemu informišu samo kod nadležnih institucija kako bi se, kako kaže, izbjegli problemi dezinformacija u pogledu meteoalarma i upozorenja koja su davana prethodnih dana.

 

 

Dezinformacije su stvorile konfuziju i nedaće za sve građane koji su se morali pripremiti na ovo. No, upravo zbog informacija koje su uputili nenadležni i amateri, imali smo konfuziju. Zbog toga Federalni hidrometeorološki zavod apeluje na medije i građane da se informišu na pravom mjestu. Mi postojimo 130 godina, svakodnevno skupljamo znanja i iskustva širom svijeta upravo da bi građanima pravovremeno poslali tačne i provjerene informacije – istaknuo je Krajinović.

(24)

METEOROLOG KRAJINOVIĆ: OVO JE OPOMENA!

| Slider, Šokantno, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-