MEDIJI RAZAPINJU VUČIĆA: Za Srbiju “uspjeh” što se zadužila tri puta skuplje od BiH!?

“Nama pare nisu potrebne” – mnogo puta u posljednjih mjesec dana ovo su izgovorili i predsjednik Srbije i ministar finansija, na ponude jeftinih kredita MMF-a i Evropske komisije za pomoć privredi zbog korona virusa, podsjeća portal Nova.rs.

 

 

Prema podacima sa stranice MMF-a, ova organizacija je zemljama čija je privreda ugrožena zbog korona virusa nudila pozajmicu po cijeni od 1,29 do 2,1 posto, u zavisnosti od količine uzetog novca, piše Nova.rs i podsjeća da Srbija ovaj novac nije htjela da uzme.

 

Ponuda je išla još i niže – na primjer, Bosna i Hercegovina je od MMF-a dobila na zajam 333 miliona eura uz kamatnu stopu od svega 1,05 posto, uz grejs period od 39 mjeseci.

 

Srbiji to nije bilo dovoljno privlačno.

 

No, zato je Srbija u ponedjeljak uzela dvije milijarde eura na sedam godina uz stopu prinosa od 3,375 posto.

 

Narodna banka Srbije je ovo ocijenila kao “još jedan uspjeh”, a Vučić je sinoć rekao da je Srbija “fantastično prošla”.

 

“Poslije dvije prošlogodišnje izuzetno uspješne emisije evroobveznica u junu i novembru, ovo je još jedan dokaz da međunarodni investitori imaju puno povjerenje u ekonomiju Srbije, njenu stabilnost i perspektive, posebno imajući u vidu ni malo povoljne globalne ekonomske uslove u kojima je ova aukcija održana”, navode se riječi guvernerke Jorgovanke Tabaković u saopštenju Narodne banke Srbije.

 

Nova.rs podsjeća da se Srbija u junu 2019. na međunarodnom tržištu zadužila za milijardu eura na deset godina, po stopi prinosa od 1,62 posto.

 

U novembru je reotvorena ista emisija evroobveznica, sa još boljim rezultatom – 550 miliona eura, po cijeni od 1,25 odsto.

 

Sada se uzimanje od dvije milijarde eura na sedam godina po stopi prinosa od 3,38 posto – skoro tri puta skuplje nego prije pola godine – naziva “još jednim uspjehom”.

 

Osim što djeluje nejasno zbog čega je bilo potrebno zadužiti se tri puta skuplje od BiH, još je manje jasno bilo uporno odbijanje državnog vrha (predsjednik i ministar finansija) da uopšte priznaju da je Srbiji novac i te kako potreban.

 

Jer, Fiskalni savjet je još 6. aprila iznio procijenu da je Srbiji potrebno da se zaduži za 6,5 milijardi eura ove godine, da ublaži i sanira posljedice korona virusa.

 

Nepunu sedmicu kasnije, Vučić je rekao da Srbija neće uzimati finansijsku pomoć od MMF-a, “pošto imamo velike devizne rezerve i 31 tonu zlata”.

 

A skoro tri sedmice nakon ove procjene Fiskalnog savjeta, Vučić je rekao da je Srbija odbila 1,2 milijarde od MMF-a i da je on “ponosan na to”: “Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona više nego što nam je potrebno? Već smo uzeli 200 miliona eura”, rekao je Vučić tog 23. aprila.

 

Dakle, 23. aprila Srbiji nije bilo potrebno 1,2 milijarde eura MMF-a sa kamatom od (najviše) 1,29 posto, a 18 dana kasnije se zadužila za dve milijarde sa kamatom od 3,38 posto.

 

Jedna od ove dvije nejasnoće postaje malo jasnija, ako se zna da ovakvo zaduživanje ne podliježe nikakvoj kontroli ustanova koje su novac dale, dok je novac MMF-a išao uz uslov kontrole trošenja, odnosno, usaglašavanja ekonomske politike sa zahtjevima MMF-a.

 

U međuvremenu, neimenovana grupa građana – koja je, pokazalo se tačno, imala informaciju da je u toku priprema za zaduživanje države od dvije milijarde eura – poslala je pismo na adrese četiri investicione banke upozoravajući i njih i njihove investitore na situaciju u Srbiji i na brojne rizike koje, zbog stanja demokratije, nosi ovakvo ulaganje novca.

 

Na ovo pismo se u svom obraćanju javnosti u ponedjeljak uvečer iz Predsjedništva osvrnuo i Aleksandar Vučić.

 

“Bez obzira što smo imali pisma nepotpisana, koja su ukazivala na političku, ekonomsku krizu u Srbiji i sve drugo, ne možete finansijske investitore da prevarite”, rekao je Vučić.

 

Sudeći prema cijeni koju je Srbija postigla na međunarodnom tržištu – a veći rizik se ispoljava kroz veću cijenu novca – djeluje da se finansijski investitori zbilja nisu dali prevariti, ocjenjuje portal Nova.rs.

 

Prije novog zaduženja, javni dug Srbije iznosio je oko 24,5 milijardi eura, tako da sada iznosi 26,5 milijardi eura.

 

Javni dug BiH trenutno iznosi 5,5 milijardi eura, što znači da je Srbija više od pet puta zaduženija!

 

(Sl.B.)

(1492)

MEDIJI RAZAPINJU VUČIĆA: Za Srbiju “uspjeh” što se zadužila tri puta skuplje od BiH!?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-