MACRON NAJAVIO DRASTIČNE MJERE: “Ovo je rat! Francuska će zatvoriti svoje granice”!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju naciji u ponedjeljak navečer najavio je uvođenje drastičnih mjera zbog širenja koronavirusa te je ustvrdio da je njegova država u ratu.

 

 

 

Kako je rekao u televizijskom obraćanju, od utorka u podne na snagu stupaju odredbe o radikalnom ograničenju kretanja svih građana pod prijetnjom oštrih sankcija.

 

 

– Naše kretanje će biti striktno ograničeno najmanje dva tjedna, izjavio je pojašnjavajući da će izlazak iz domova biti dozvoljen samo radi najosnovnijih potreba.

 

 

Objavio je i da do daljnjega obustavlja svoju kontroverznu mirovinsku reformu.

 

 

– Mi smo u ratu, dramatično je ustvrdio nekoliko puta tokom govora u kojem je rekao i da se odgađa drugi krug lokalnih izbora, koji se trebao održati 22. marta.

 

 

– Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene radnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt, dodao je Macron.

 

 

– Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu, istaknuo je. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati.

 

 

– Francuska će u koordinaciji s drugim članicama EU zatvoriti svoje granice, rekao je Macron.

 

 

U provođenju restrikcija bit će angažirana i vojska, čiji će primarni zadatak biti efikasan transport oboljelih do bolnica. Za tretman oboljelih koristit će se vojna bolnica u pokrajini Alsace, u blizini njemačke granice.

 

(SB)

(875)

MACRON NAJAVIO DRASTIČNE MJERE: “Ovo je rat! Francuska će zatvoriti svoje granice”!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-