MACRON IMA VELIKE PLANOVE: “Posjedujemo manje od 300 nuklearnih bojevih glava”

U obraćanju prisutnima u Vojnoj akademiji u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron je govorio o odbrambenoj strategiji svoje zemlje.

 

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio da njegova zemlja ima manje od 300 nuklearnih bojevih glava, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U obraćanju prisutnima u Vojnoj akademiji u Parizu, Macron je govorio o odbrambenoj strategiji svoje zemlje.

 

”Odbrana je srce našeg suvereniteta”, rekao je danas francuski predsjednik.

 

Istakao je kako bi evropske zemlje trebale imati zajedničku agendu na međunarodnom nivou o pitanju kontrole naoružanja.

 

“Francuska će mobilizirati one koji su najviše zabrinuti među našim evropskim partnerima da postave osnove za zajedničku međunarodnu strategiju po ovom pitanju. To možemo uraditi u svim institucijama i organizacijama u kojima djeluju evropske zemlje”, kazao je Macron.

 

Naglasio je da je vrlo važno da se poduzmu mjere da bi se, kako je kazao, ”očuvala samostalnost u odbrani” u Francuskoj ali i u Evropskoj uniji (EU).

 

“Sloboda evropskog odlučivanja u oblasti odbrane je jedan od principa suvereniteta. To je naša sposobnost da djelujemo autonomno”, rekao je Macron te dodao da EU mora garantirati sigurnost u svom susjedstvu jer je to ideja koja je jedna od temeljnih evropskih stubova još od završetka Drugog svjetskog rata.

 

Najavio je i povećanje francuskog budžeta za odbranu, te je pozvao i ostale zemlje članice EU-a da učine isto.

 

Podsjećamo da europski čelnici često izražavaju želju za zajedničkom vojskom, a priča se uglavnom pojavljuje kada je Europska unija suočena sa strateškim izazovima i sigurnosnim prijetnjama. O europskoj vojsci u nekoliko navrata su govorili čelnici dviju najvažnijih zemalja Europske unije – francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel

(414)

MACRON IMA VELIKE PLANOVE: “Posjedujemo manje od 300 nuklearnih bojevih glava”

| Intervju, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-