Liče, al’ ni nalik: Kad vam u Trebinju ponude ‘sarajevski ćevap’, evo šta dobijete…

Ako se susjedima i komšijama koji okružuju BiH i može progledati kroz prste što izokreću čuveni ovdašnji specijalitet, onima u Bosni i Hercegovini to se naprosto ne može oprostiti. Ako ništa, a ono zbog toga što ga nepravedno nazivaju ‘sarajevski ćevap'…

 

 

Nadaleko čuveni sarajevski ćevapi omiljeno su jelo ne samo diljem Bosne i Hercegovine, već se glasovito nude i u gotovo svim državama bivše Jugoslavije, i to u raznim kombinacijama. Pa se tako serviraju uz pomfrit i/ili ajvar, može i uz malo senfa ili majoneze, pa čak i uz kiseli kupus, a kombinacije mesa koje se u njima miješaju bolje da ne pominjemo.

 

To što malo koja od njih ima bilo kakve veze sa originalom iz Sarajeva, manje je važno – ćevapi naprosto mame iz jelovnika najčešće neupućene turiste i neizostavna su stavka na meniju. Pa ako se susjedima i komšijama koji okružuju BiH i može progledati kroz prste što izokreću čuveni ovdašnji specijalitet, onima u Bosni i Hercegovini to se naprosto ne može oprostiti. Ako ništa, a ono zbog toga što ga nepravedno nazivaju ‘sarajevski ćevap'…

 

ćevapi

 

Upravo to je doživio gost (čitalac DEPO Portala) koji je “zalutao” u ćevabdžinicu smještenu u srcu Trebinja, na samom ulazu u Stari grad, gdje se već u samom nazivu ističe ‘sarajevski ćevap’. Kada ga je naručio, prvo je čekao oko satak vremena da isti dobije… A dobio je otvrdle ćevapčiće uz suhu lepinju (ne somun, lepinju!) i malo luka pomiješanog sa kiselim kupusom!

 

– Može li i jogurt? – upitao je gost u želji da popravi dojam u tanjiru.
– Nema, ne nudimo jogurt – odvratila je mlada konobarica.
– Kako nema, pa evo ga u jelovniku?! Ćevapi idu uz jogurt! – nije se dao gost.
– Nemam pojma otkud je tu, nikad ga nije ni bilo! – kategorično je pojasnila ona.

 

cevapi-trebinje-2

 

Gladan, kakav je već te noći bio, gost je svoju porciju savladao, ali je prije toga za uspomenu načinio nekoliko fotografija trebinjskih sarajevskih ćevapa… Zaista liče, al’ nisu ni nalik!

 

cevapi-trebinje-1

cevapi-trebinje-3

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

(629)

Liče, al’ ni nalik: Kad vam u Trebinju ponude ‘sarajevski ćevap’, evo šta dobijete…

About The Author
-