‘Ledeni Armagedon‘ okovat će SAD, temperatura će biti i -55 °C: ‘Ovo se dešava jednom u generaciji‘

Snježno nevrijeme koje je ove sedmice zahvatilo SAD moglo bi u dijelove zemlje donijeti najhladniji Božić u posljednja četiri desetljeća, najavili su meteorolozi.

 

 

Zahlađenje je počelo na pacifičkom sjeverozapadu u utorak. Prije nego što u petak dosegne istok zemlje pretvorit će se u ciklon bombu, prenosi BBC. Mnogi ga nazivaju “Ledeni Armagedon”.

 

 

Upozorenje: Stiže Ledeni Armagedon

 

Više od 90 miliona ljudi u 37 država nalazi se pod upozorenjem zbog ‘ledenog Armagedona‘. Otprilike 80 posto nacije suočit će se s temperaturama ispod ništice. Uključujući i države na jugu kao što je Teksas. Weather Channel nevrijeme je nazvao Zimska oluja Elliot.

 

 

Prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih. Predviđa se da će čak i sunčana Florida doživjeti najhladniji Božić u 30 godina.

 

 

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopćila je da su do kraja ove sedmice u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 °C do -55 °C. Najavljeni vjetar može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se mjere opreza ne poduzmu pravovremeno. Moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći.

 

 

Zaleđene ceste

 

NWS je ovu oluju nazvao događajem koji se događa jednom u generaciji. Doći će i do područja Velikih jezera gdje se očekuje da će doseći razinu uragana treće kategorije. Guverneri Kentuckyja i Sjeverne Karoline proglasili su vanredno stanje. Očekuje se da će snježni uvjeti i zaleđene ceste uzrokovati haos i u saobraćaju.

 

 

“Dan zahvalnosti prošao je uz minimalne smetnje. Nažalost do Božića neće biti tako”, rekao je američki ministar saobraćaja Pete Buttigieg za MSNBC u srijedu.

 

 

Stotine letova iz Denvera i Chicaga već su otkazani. Predviđa se da će se Denver suočiti s najvećim udarom hladnoće u četvrtak ujutro kad temperatura padne na -27 °C. Chicago se počeo pripremati za obilne snježne padaline koje će biti praćene s naletima vjetra većim od 80 km/h.

 

 

Kako se oluja bude razvijala, meteorolozi predviđaju da će se pretvoriti u ciklon bombu koje nastaju zbog naglog pada pritiska, a donose mećave, grmljavinske oluje i jake oborine.

 

(Raport)

(234)

‘Ledeni Armagedon‘ okovat će SAD, temperatura će biti i -55 °C: ‘Ovo se dešava jednom u generaciji‘

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-