Lavrov negira da je Rusija kriva za globalno poskupljenje: Zapad je gomilao hranu tokom pandemije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prilikom posjeta Africi govorio o globalnom poskupljenju hrane, za što je optužio SAD i Evropsku uniju.

 

 

U razgovoru s afričkim diplomatima u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, Lavrov je prehrambenu krizu nazvao “takozvanom”. Izjavu je dao nakon što je posjetio nekoliko afričkih zemalja koje su najteže pogođene nestašicama hrane.

 

 

Podsjetimo, mnoge afričke zemlje su ovisne o uvozu žitarica iz Rusije i Ukrajine. Zbog toga je više afričkih lidera prije nekoliko sedmica posjetilo Moskvu i izrazilo zabrinutost zbog nestašica.

 

 

Naime, od početka ruskog napada na Ukrajinu crnomorske luke te države su blokirane, što je onemogućilo izvoz žitarica.

 

 

Lavrov je prošle sedmice rekao da je nedavno potpisan sporazum o prekidu blokade kako bi se omogućio siguran izvoz tona blokirane pšenice iz Ukrajine “mogao biti potpisan davno, davno prije da nije bilo zapadne tvrdoglavosti”.

 

 

 

 

Optužio je SAD i EU da su krivi za poskupljenje hrane zbog “besmislenih” zelenih politika i gomilanja zaliha hrane tokom pandemije covida-19.

 

 

 

 

“Situacija u Ukrajini jest negativno utjecala na tržišta hrane, ali ne zbog ruske specijalne operacije, nego zbog neadekvatne reakcije Zapada, koji je uveo sankcije Rusiji.”

 

 

 

 

Zapadne zemlje su u više navrata istaknule da je hrana izuzeta iz svih sankcija Rusiji te optužile Moskvu da je kriva za globalnu prehrambenu krizu.

 

(Raport)

(219)

Lavrov negira da je Rusija kriva za globalno poskupljenje: Zapad je gomilao hranu tokom pandemije

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-