KUHA NA RELACIJI BRUXELLES – MOSKVA: Ruski diplomati oštro odgovorili EU: “Izjava Von der Leyen je neukusna i nepromišljena!”

Izvori iz Europske komisije potvrdili su za Euractiv kako nabavka Sputnjika V još „nije na njihovom radaru”.

 

 

– Predstavnici ruskih vlasti, naučne zajednice i poduzetnika, koji su u potpunosti angažirani na promociji vakcine Sputnjik V na globalnom tržištu, u nekoliko su prilika nedvosmisleno potvrdili kako je osigurati dovoljnu količinu iste vakcine za potrebe vlastitih građana apsolutni prioritet ruske vlade.

 

 

Izjavu predsjednice Komisije Ursule von der Leyen smatramo ili neukusnim pokušajem politizacije zdravstvene krize ili nepromišljenom omaškom nesvojstvenom jednoj visokopozicioniranoj političarki – navodi se u službenom saopćenju Stalnog predstavništva Ruske Federacije pri Bruxellesu upućenom Europskoj komisiji, piše Euractiv.

 

 

Podsjetimo, šefica Komisije Ursula von der Leyen zapitala se prošle sedmice zašto Moskva članicama EU nudi milione doza vakcina dok još kaska u procjepljivanju vlastitih građana, zbog čega je od Kremlja tražila očitovanje.

 

 

Njezin je komentar uzburkao diplomatske krugove tzv. briselskog balona, a oštar odgovor promptno je stigao i iz redova ruskih stalnih predstavnika pri EU.

 

 

– Želimo istaknuti kako je učinkovitost naše vakcine veća od 90 posto te da je ona u potpunosti sigurna za upotrebu. Isto su u svojim zaključcima potvrdili i vodeći medicinski časopisi, koji su našu vakcinu Sputnjik V ocijenili najboljom opcijom na tržištu; narolito ako se u obzir uzmu faktori poput cijene, kvaliteta i dostupnosti – ističu ruski diplomati, dodavši kako je Moskva spremna ponuditi i logističku pomoć svakoj državi koja želi što hitnije započeti cjelovitu i neovisnu analizu farmakoloških karakteristika njihovog proizvoda.

 

 

Na nivou EU, jedino je Mađarska odobrila upotrebu kineske i ruske vakcine protiv Covida-19, dok su Češka i Hrvatska poduzele prve korake u pokušaju dolaska do svojih prvih doza Sputnjika V.

 

 

Slovačka je imala sličan plan, ali je jedan od koalicijskih partnera uložio veto u prijedlog nabave vakcina koji još nije odobrila Europska regulatorna agencija (EMA).

 

 

Izvori iz Europske komisije potvrdili su za Euractiv kako nabavka Sputnjika V još „nije na njihovom radaru”.

 

 

– Jedan od preduvjeta za ulazak u plan vakcinisanja Europske unije je da proizvođači moraju osigurati proizvodne kapacitete na teritoriji EU zato što želimo zadržati neovisnost u nabavci vakcina – tvrde izvori, istaknuvši kako se Sputnjik V u potpunosti proizvodi u Rusiji,i time ne zadovoljava njihove stroge kriterije.

KUHA NA RELACIJI BRUXELLES – MOSKVA: Ruski diplomati oštro odgovorili EU: “Izjava Von der Leyen je neukusna i nepromišljena!”

| Skandal, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-