KOMŠIĆ NAKON SJEDNICE: TO SU POKUŠAVALI I 1992. GODINE, POGLEDAJTE GDJE SU!?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ipak je danas povukao zahtjev za sazivanje sjednice Predsjedništva BiH.

 

 

Imenovanje Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bila je jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva BiH.

 

Ova sjednica trebala je biti održana prošle sedmice, ali nije bilo konsenzusa između članova kolektivnog šefa države, ali Dodik je sada kazao da su provjere nadležnih institucija nove činjenice koje potvrđuju da Tegeltija ispunjava sve zakonske propise za obnašanje ove funkcije.

 

Nakon sjednice ispred Predsjedništva BiH, novinarima se obratio Željko Komšić.

 

– Dodik je kazao da neće više insistirati na održavanju sjednice ovakvog tipa. Dodik je naglasio, da ukoliko do 5. septembra ne bude formirano Vijeće ministara, da će od NSRS tražiti povlačenje iz učešća u OSBiH. On je već rekao da ga ne zanima Tužilaštvo i Sud BiH, samim time, po meni, on ne priznaje ni Bosnu i Hercegovinu – podvukao je Željko Komšić.

 

On je, nakon kraće stanke, dodao:

 

– Ja ne bih volio da se dese opstrukcije i da idemo ka blokadi kako je to najavio Dodik. Ja bih volio da imam kapacitet da pokrenem stvari i smirim situaciju kako ne bi povlačili opasne poteze. Ustav i zakon se moraju poštovati, kada to dovodite u pitanje, onda su svakakva čuda moguća – rekao je Komšić.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je prisutnim novinarima govorio i o sporazumu lidera.

 

– Ja bih najradije volio da o tome pitate Wigemarka, nije daleko odavde. Pokušali smo da idemo u pravcu da niko ne bude poražen, a kod nas je bitno da neko bude pobjednik… Pa jedan dan, jedan dan. Ovo je samo nadmudrivanje. Nikom neće biti bolje od nadmudrivanja – – kazao je Komšić.

 

Lider DF-a je nagovijestio da su „ovo pokušavali i 1992. godine“.

 

– To su pokušavali i 1992. godine…

 

Pogledajte gdje su!?

 

To nije nikome uspjelo, neće ni sada – rekao je Komšić, dodavši da će nada da će dogovor, ipak, biti postignut.

 

(Hayat / Foto: Arhiv)

(681)

KOMŠIĆ NAKON SJEDNICE: TO SU POKUŠAVALI I 1992. GODINE, POGLEDAJTE GDJE SU!?

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-