KOMŠIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: “Dodik je postao toliko bahat da bi svaki korak nazad bio poraz…”

Komšić smatra da je ovo jedna vrsta upozorenja Schmidta, odnosno OHR-a, vlastima u Republici Srpskoj…

 

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je za O kanal..

 

 

Komšić je govorio, između ostalog, o Schmidtovom korištenju bonskih ovlasti kada je riječ o Zakonu o imovini RS-a. Kaže, ova odluka je važna, jer OHR, odnosno Christian Schmidt, pokazuju da su živi.

 

 

– Da pozicija visokog predstavnika nije tu samo forme radi, kao što je bila duži niz godina, uz iznimku onih, sad već čuvenih, Inzkovih izmjena Krivičnog zakona BiH koje se tiču negiranja genocida. Za mene je to logično, ali podsjetiću da je Schmidt trebao i ostale zakone, koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila i objavila, a tiču se nekih drugih oblasti, također poništiti, smatra Komšić.

 

 

 

 

On je očekivao da će visoki predstavnik posegnuti za bonskim ovlastima.

 

 

– Inače bi bio besmislen njegov boravak u Sarajevu, cijela institucija OHR-a, na kraju krajeva, OHR i visoki predstavnik dio su Dejtonskog sporazuma. Šta bi značilo da on ne radi posao za koji je ovlašten po Dejtonskom mirovnom sporazumu? Bio bi bespotreban i onda bi se postavilo pitanje šta to znači za cijeli Dejtonski sporazum. Ovo je bio logičan potez, ali je očigledno došlo do, da to tako nazovemo, odobrenja nekih članica PIC-a, kada je riječ o političkoj podršci visokom predstavniku da takvo nešto uradi. Ali, ponavljam, visoki predstavnik je morao još toga uraditi, poništiti zakone ranije usvojene u NSRS-u, koji su neustavni i nisu u nadležnosti NSRS-a, a direktno krše Ustav i zakone koji proizlaze iz tog ustava, naveo je.

 

 

 

 

Komšić smatra da je ovo jedna vrsta upozorenja Schmidta, odnosno OHR-a, vlastima u Republici Srpskoj.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 

(SB)

(292)

KOMŠIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: “Dodik je postao toliko bahat da bi svaki korak nazad bio poraz…”

About The Author
-