Ko je postao drugi čovjek Kine: Zbog Xi Jinpinga je na sebe navukao bijes javnosti, ali nije ga briga

Još prošloga sedmice, prije nego je održan 20. Kongres Kineske komunističke partije, tek malen broj ljudi izvan Kine uopće je čuo za Li Qianga, a kamoli da su računali na to da će on postati drugi najmoćniji čovjek u Kini, piše Guardian.

 

 

U nedjelju, kada je šef Komunističke partije Šangaja u pratnji Xi Jinpinga stigao na pozornicu Velike dvorane naroda, postalo je očito da je taj 63-godišnjak imenovan za drugorangiranog člana Stalnog odbora Politbiroa.

 

 

Li Qiang će također na sljedećoj godišnjoj zakonodavnoj sjednici u martu, čim Li Keqiang odstupi s dužnosti nakon dva mandata, biti proglašen i premijerom Kine.

 

 

Zamjenik premijera

 

Nacionalne vođe Kine često su stizali upravo iz Šangaja. Međutim, za razliku od većine svojih prethodnika koji su bili unaprijeđeni na tu poziciju, Li nije, a što je bila praksa. Obnašao je dužnost zamjenika premijera. Nedostaje mu i širok raspon iskustva u regionalnoj upravi. Poput vođenja neke siromašne pokrajine, što je dosad bio preduvjet za kandidate koji žele zauzeti vodeće položaje u stranci.

 

 

Analitičari su očekivali kako će jedan drugi kandidat, Wang Yang, doći na mjesto premijera. Ali postojao je jedan problem. On je iz suparničke frakcije Kineske lige mladih, za koju analitičari kažu da Xi vidi kao prijetnju svojoj vladavini. Prema analitičarima, imenovanje Li Qiang sugerira da Xi cijeni i lojalnost i pouzdanost iznad svega ostaloga.

 

 

“On je neko blizak Xiju i ima njegovo povjerenje. Xi se sada u potpunosti okružio muškarcima. Onima koji mu na svako pitanje odgovaraju “da, predsjedniče”, rekao je profesor Jean-Pierre Cabestan. Profesor je viši istraživač u Azijskom centru sa sjedištem u Parizu.

 

 

Li Qiangove veze s predsjednikom sežu u prošlost gotovo dva desetljeća u prošlost. Dok je Xi bio glavni stranački šef pokrajine Zhejiang, Li je bio njegov šef osoblja. Kao i de facto najbliži mu lični pomoćnik od 2004. do 2007.. Dakle prije nego što je Xi otišao na čelnu stranačku dužnost u Šangaju. Kada je Xi postao prvi čovjek Kine, promaknuo je Lija prvo u guvernera Zhejianga. Zatim u partijskog sekretara pokrajine Jiangsu, čime je ovaj stekao regionalno upravljačko iskustvo. To je preduvjet da bi kasnije mogao igrati veće uloge.

 

 

Li Qiang, Cai Qi i Li Xi, dvojac koji se također pozicionirao u moćni Stalni odbor Politbiroa, dio su takozvane “Nove vojske Zhijianga”. Ona je radila pod Xijem u provinciji Zhejiang, ekonomskoj sili južno od Šangaja. Tokom njegovog uspona na vrh (Zhijiang je poetičan naziv za širu regiju Zhejiang). Tokom tog perioda Li je pratio je Xija na mnogim radnim putovanjima, uređivao mu govore i pomagao u kreiranju politika.

 

 

Xi je imenovao Lija šefom stranke u Šangaju 2017., što je bio strateškog poteza da postavi svoje saveznike na ključne pozicije u stranci.

 

 

Kineska ekonomija

 

Kao premijer, Li će sada biti najviši dužnosnik zadužen za oživljavanje posrnulog kineske ekonomije. Ono je patilo zbog stroge politike “nulte tolerancije na covid”. Neki se nadaju da će upravo Li, bivši šef stranke u svom rodnom Wenzhouu – privatnom poslovnom središtu Zhejianga – uspjeti izvući Kinu iz ekonomskih problema.

 

 

Očekuje se da će se fokusirati na inovacije i industriju visoke tehnologije, kako je navedeno u izvještaju o radu na kongresu. Lija, koji je tokom svog mandata vodio mnoge strane investicije u Šangaju, oni koji su ga upoznali opisuju kao pragmatičnog poslovnog čovjeka. Kao Xijev pouzdanik, vjerojatno će imati slobodnije ruke u upravljanju ekonomijom nego njegov prethodnik Li Keqiang, kojeg je Xi vidio kao prijetnju.

 

 

Implementator naredbi

 

“Ono što Xiju treba jest snažan implementator politika. Tokom karantene u Šangaju, Li se pokazao kao lojalan provoditelj Xijeve politike nulte tolerancije na Covid”, rekao je Chen Daoyin. Daoyin je bivši profesor na Šangajskom univerzitetz političkih nauka i prava.

 

 

Tako je usred dvomjesečnog lockdowna, Li rekao svojim kadrovima kako moraju “nepokolebljivo provoditi zadatak u skladu s duhom Xijevih uputa”. Li je na sebe radi takve politike navukao golem bijes javnosti, a gradska proizvodnja i ekonomija, snažno orijentirano na izvoz, devastirano je.

 

 

Willy Lam, viši saradnik Jamestown Foundationa, think tanka sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da Li jako dobro zna da karijeru duguje Xiju, svom pokrovitelju.

 

 

“Li nije imao nikakvo posebno političko postignuće zbog koje bi zaslužio ovo imenovanje. Dakle, što god mu Xi kaže da učini, on će to i provesti. On bi se jako razlikovao od Li Keqianga… On mora slijediti Xija 100%”, zaključio je Lam.

 

(Raport)

(108)

Ko je postao drugi čovjek Kine: Zbog Xi Jinpinga je na sebe navukao bijes javnosti, ali nije ga briga

| Skandal, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-