Ko je čovjek koji nakon Angele Merkel dolazi na čelo Njemačke: Ljevičar kojeg ne vole njegovi, zovu ga ‘betonskim licem’

U SPD je ušao sa 17 godina, no ozbiljnu političku karijeru ostvario je nakon što je napunio 40 godina. U prvoj koalicijskoj vladi Angele Merkel obnašao je funkciju ministra rada. Bio je na čelu grada-savezne pokrajine Hamburg, a nakon izbora 2017. ponovno se vratio u vladu

 

 

Nakon 16 godina vladavine najmoćnije žene svijeta, kancelarke Angele Merkel, Njemačka je jučer birala njezina nasljednika, a prema rezultatima, “Mutti” će najvjerojatnije naslijediti kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz.

 

 

Olaf Scholz aktualni je vicekancelar i ministar financija Njemačke, a s kancelarkom Merkel vežu ga neke karakterne osobine. To su suzdržane emocije, promišljenost i sklonost analitičkom pristupu problemu, a sudeći prema svemu, očito je to ono što Nijemci cijene kod političara. Scholza najčešće opisuju kao pragmatičnog tipa koji se može pohvaliti sjevernjačkom smirenošću.

 

 

Rođen je 1958. u Osnabrucku, a s tri godine njegova se obitelj seli u Hamburg, gdje je završio pravni fakultet. Poslije fakulteta, Scholz je stvorio zavidnu karijeru odvjetnika za radno pravo, piše Merkur.de, prenosi Net.hr.

 

 

U SPD je ušao sa 17 godina, no ozbiljnu političku karijeru ostvario je nakon što je napunio 40 godina. U prvoj koalicijskoj vladi Angele Merkel obnašao je funkciju ministra rada. Bio je na čelu grada-savezne pokrajine Hamburg, a nakon izbora 2017. ponovno se vratio u vladu.

 

 

‘Crvena krpa’ lijevom krilu stranke

 

 

Scholz navodno pripada konzervativnijem krilu stranke, unutar koje mu mnogi zamjeraju preveliku bliskost s demokršćanima. Prošle je godine izgubio na unutarstranačkim izborima u SPD-u, pa mnogima nije bilo jasno kako je uspio doći do pozicije mogućeg budućeg kancelara, iako ga “ni njegova stranka nije htjela za predsjednika“.

SPD je bila prva stranka koja je imenovala svojeg kandidata, odnosno Scholza, i to još prošle godine, a on je tada najavio da zaista želi i pobijediti. Mnogima se to činilo kao utopija jer je SPD tada imao povijesno nizak rejting. Scholz je “crvena krpa” lijevom krilu SPD-a, i to zbog njegove podrške još uvijek spornim reformama tržišta rada koje je proveo socijaldemokratski kandidat Gerhard Schröder.

 

 

Popularnost mu je rasla u vrijeme pandemije koronavirusa, kao i za vrijeme strašnih poplava koje su prije nekoliko mjeseci pogodile Njemačku.

 

 

Kao ministar financija, u tim je teškim vremenima objavljivao ohrabrujuće vijesti o vladinoj pomoći, što je pridonosilo rastu Scholzove popularnosti, a tada je na neki način stekao auru trezvenog državnika “koji zna što treba učiniti u pravom trenutku”.

 

 

Mnogi poznavatelji političkih prilika u Njemačkoj smatraju da su ga u izbornu pobjedu ‘gurnuli’ i dobri odnosi koje je imao s Angelom Merkel. Njih dvoje, naime, izvrsno surađuju, pa to neki vide kao najveći jamac kontinuiteta politike aktualne kancelarke koju većina građana i dalje preferira.

 

 

U životu mu je najvažnija – ljubav

 

 

Scholz je od 1998. godine u braku s Brittom Ernst, aktualnom pokrajinskom ministricom za obrazovanje, mlade i sport, također članicom SPD-a.

 

 

U razdoblju korone, Ernst se fokusirala kao odgovorna ministrica obrazovanja. Svojevremeno je u jeku pandemije koronavirusa rekla da iako ima dobra iskustva s osobnom odgovornošću studenata, ne postoji zamjena za “izravan kontakt između učenika i nastavnika”.

 

 

Iako su ga zbog neiskazivanja emocija nazivali “betonskim licem”, Scholz je izgleda potpuna suprotnost kada na red dođe njegova supruga. Koliko mu je ona važna, Scholz je kazao u intervjuu koji je dao za Spiegel 2019. godine, kada je kazao da je za njega najvažnija stvar u životu ljubav.

 

 

“I zato sam jako sretan što moja supruga i ja već dugi niz desetljeća imamo sretan odnos. To mi je svaki dan prioritet”, rekao je Scholz.

 

 

Scholza i njegovu suprugu njemački su mediji prozivali “najmoćnijim parom na sjeveru”.

 

(DEPO PORTAL/ad)

Ko je čovjek koji nakon Angele Merkel dolazi na čelo Njemačke: Ljevičar kojeg ne vole njegovi, zovu ga ‘betonskim licem’

| Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-