KLJUJIĆ GOVORIO U GORAŽDU: “Sve će nesreće proći, Bosna će ostati i trajati”

U Centru za kulturu Goražde održana je svečana akademija na kojoj su o značaju 25 novembara  govorili gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, premijerka BPK Goražde Aida Obuća i predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić, dok je gost akademije bio bivši član ratnog Predsjedništva RBiH Stjepan Kljujić.

 

 

ZAVNOBiH je veliko čudo u uvjetima koji su vladali u to vrijeme, istakao je u svom govoru bivši član ratnog predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić.

 

Ocijenio je da je to bio kamen temeljac građevini koja je rezultirala napretkom na svim poljima i u razvoju kolektivne svijesti posebno, što je uticalo i na pojavu generacije probosanskih političara i stručnjaka.

 

– Iako su tada kao i referendumom iz 1992 godine otklonjene brojne opasnosti za Bosnu i Hercegovinu one su i danas prisutne prije svega na unutrašnjem planu. Imaju ljudi koji i vama pripadaju i Bosni koja je u teškoj je situaciji.

 

Ali i unutrašnji neprijatelji past će jednog dana. Sve će te nesreće proći i Bosna ostati, trajati, jer ima onih za koje je bitno ostati normalan i čovjek – kazao je Kljujić.

 

Sa svečane akademije u Goraždu pozvao je sve one koji odlaze da ne zaborave kako će uvijek u tuđini biti samo „Bošnje“ koje će se željeti vratiti u domovinu da uživaju pod stare dane. Pozvao ih je da s vrate ranije i da ulože u osnivanje korporacija koje će osigurati opstojnost jedine im države koja danas 76 godinu nakon ZAVNOBiH-a obilježava Dan državnosti.

 

S ONE STRANE PLIVE

 

Zanimljiva je činjenica da je upravo Srjepan Kljujić, u vrijeme ratnih devedesetih godina, uputio poziv Dini Merlinu da napiše tekst za himnu Bosne i Hercegovine na melodiju pjesme „S one strane Plive“.

 

Tako je nastao još jedan tekst “Jedna si jedina” na ovu veoma staru melodiju koju u razločitim varijetetima susrećemo diljem balkanskog poluotoka.

 

Pjesma „S one strane Plive“ je uvrštena među najljepše bosanskohercegovačke sevdalinke, interpretirali su je najeminentnija pjevačka imena BiH, a veliki uspjeh dožvjela je vrlo originalna verzija sarajevske Divanhane, kkoja na Youtube kanalu ima više od milion pregleda.

 

Pogledajte video:

 

 

(146)

KLJUJIĆ GOVORIO U GORAŽDU: “Sve će nesreće proći, Bosna će ostati i trajati”

About The Author
-