Kina je vježbama oko Tajvana poslala svijetu poruku, ali i napravila veliku grešku: Ovo je bila savršena prilika za Amerikance

 

Iako je Kina nedavnim vojnim vježbama koje je organizirala u vodama oko Tajvana ostatku svijeta, ali prvenstveno Sjedinjenim Američkim Državama, htjela poručiti da se u taj odnos nema što miješati, nenamjerno je tim istim Amerikancima i njihovim saveznicima omogućila da iz prikrajka bace oko na njihovo naoružanje, piše Reuters.

 

Regionalni diplomati i stručnjaci za sigurnost kažu da su četverodnevne vježbe koje su se održale prošle sedmice te dodatni ovosedmični manevri drugim zemljama omogućili da prouče rakete koje bi Kina koristila u nekom oružanom sukobu te njezine komunikacijsko-zapovjedne sisteme.

 

Kina je tako tokom tih vježbi pokazala da može blokirati Tajvan, a po prvi je puta ispalila balističke rakete koje su letjele preko otoka. Uz to, simulirala je napade na brodove na istočnom tijelu Tajvana.

 

Premda su dva američka vojna dužnosnika priznala da SAD stalno prikuplja podatke o Kini, upozorili su da je malo vjerovatno da će se iz tih vježbi doznati nešto što se ne može doznati iz nekih drugih vježbi koje nisu toliko eksponirane. Također, malo je vjerovatno da će Kina pokazati sve svoje sposobnosti kada zna da je cijeli svijet pomno posmatra.

 

 

Većina sistema već je poznata

 

Reutersovi su izvori rekli da su SAD i njegovi saveznici već upoznati s većinom sistema i projektila koje je Kina koristila tokom vježbi te da nije jasno koliko su novih informacija doznali tokom spomenutih vježbi.

 

Sigurnosni analitičar iz Singapura Collin Koh rekao je da se tokom vježbi moglo vidjeti kako je Kina reorganizirala vojno vodstvo koje je zaduženo za aktivnosti na istočnoj fronti, kako funkcionira njezin raketni arsenal te kako djeluju kineske snage za stratešku podršku. Još važnije, Koh kaže da je najvažnije bilo vidjeti kako su koordinirana ta tri elementa.

 

“Očekujem da će Amerika prikupljati najrazličitije informacije – signale, komunikacije i elektronske obavještajne podatke. Ovo je jednostavno predobra prilika koja se ne smije propustiti. Kada prikupljate informacije o drugoj strani, to znači da ćete otkriti slabe tačke i osmisliti sisteme koji će ih moći iskoristiti”, rekao je Koh.

 

SAD je tokom kineskih vježbi u blizini Tajvana “parkirao” najmanje četiri ratna broda, uključujući i nosač aviona USS Ronald Reagan. I dok ti brodovi mogu snažno udariti bilo kojeg neprijatelja, oni su važni jer zajedno s drugim američkim zračnim i podmorskim snagama tvore putujuću obavještajnu mrežu. Reuters piše da je službeno objavljeno da se ti brodovi još uvijek nalaze u Filipinskom moru istočno od Tajvana.

 

Analitičari i penzioneri obavještajci tvrde i da je izgledno da su američke, japanske i tajvanske podmornice te letjelice sudjelovale u snimanju kineskih operacija. Primjerice, podmornice mogu zabilježiti zvučni “potpis” nekog ratnog broda, informaciju koja u trenutku izbijanja konflikta postaje ključna. Na području održavanja vježbi prošle su se sedmice našle specijalne letjelice poput američkog aviona RC-135S Cobra Ball. Cobra Ball prikuplja elektroničke i optičke podatke o balističkim metama. Tajvan je pak tokom vježbi u zrak digao svoje izviđačke dronove Albatross.

 

Nijedna od spomenutih strana za Reuters nije službeno htjela komentirati svoje prošlosedmične i ovosedmične aktivnosti.

 

 

Obrada podataka

 

Dva američka vojna dužnosnika rekla su da će trebati dosta vremena da se prikupljeni podaci obrade. Rekli su da je Kina pokazala da može istovremeno napasti iz zraka, s kopna te s mora, ali ne i bi li to mogla napraviti kada bi nasuprot sebe imala pravog protivnika. “Sve je lako kada ne pucaju po vama”, rekao je jedan od dužnosnika.

 

Drugi su dužnosnici pak rekli da je Amerika promatrala rusku aneksiju Krima 2014. te njeno djelovanje u Siriji te da je na temelju tih operacija nastojala formirati mišljenje o vojnoj spremi ruskih snaga. SAD je zahvaljujućim tim informacijama došao do zaključka da bi Rusija u slučaju invazije na Ukrajinu za dva ili tri dana mogla zauzeti Kijev. Te su se procjene pokazale krivima.

 

Ministarstvo odbrane SAD-a još uvijek stoji pri svojoj procjeni da Kina unutar narednih pet godina ne bi mogla izvesti invaziju na Tajvan. Zamjenik ministra odbrane SAD-a zadužen za odbrambenu politiku Colin Kahl rekao je u ponedjeljak da SAD i dalje drži da nije vjerovatno da će Kina tokom iduće dvije godine pokušati zauzeti Tajvan.

 

Trevor Hollingsbee, bivši britanski mornarički obavještajac, rekao je da treba obratiti pozornost na ulogu koju će na kineskim brodovima igrati politički povjerenici. Zapad takav institut ne poznaje. “Promatrači će pokušati utvrditi funkcionira li taj ‘dvoglavi‘ sistem naređivanja te je li štetan za borbenu efikasnost”, rekao je Hollingsbee za Reuters.

 

Neki analitičari pak misle da se Kina nije bojala pokazati svoje znanje te da se neće bojati pokazati ga i u budućnosti. “Mislim da su njihovi vojni lideri htjeli da vidimo da to više nije Narodnooslobodilačka vojska od prije 10 godina. Mislim da su htjeli da vidimo da su napredovali”, rekao je američki vojni analitičar Carl Schuster.

 

 

(1437)

Kina je vježbama oko Tajvana poslala svijetu poruku, ali i napravila veliku grešku: Ovo je bila savršena prilika za Amerikance

| Slider, Vijesti |
About The Author
-