Kijev priprema operaciju koja bi preokrenula rat: ‘Prekidamo ruske linije opskrbe‘

Dok se Kremlj nada da bi, nakon što je osvojio oblast Luhansk, mogao sadašnjom taktikom osvojiti i Doneck, Kijev ima druge planove…

 

 

Piše: Željko Trkanjec

 

Ukrajinska vojska u utorak je izvijestila da je uništila rusko skladište streljiva u južnoj Ukrajini, što je rezultiralo velikom eksplozijom snimljenom na društvenim mrežama, prenio je taj dan AP.

 

Operacija se mogla uklopiti u najave ukrajinskih dužnosnika da će krenuti u operaciju kojom bi vratili pod upravu grad Herson i pripadajuću oblast. Reuters je poslije javio da su ukrajinske snage izvijestile o uništenju skladišta streljiva te da su u napadu na Novu Kahovku u oblasti Herson poginule 52 osobe.

 

Vlasti grada koje je postavila Rusija rekle su da je najmanje sedmero ljudi poginulo, a oko 70 ih je ozlijeđeno, izvijestila je ruska novinska agencija TASS. Dužnosnik lokalne uprave koju podupire Rusija izjavio je da je Ukrajina upotrijebila projektile HIMARS i da su uništili skladišta koja sadrže salitru, kemijski spoj koji se može koristiti za proizvodnju gnojiva ili baruta.

 

 

Pariranje Rusiji

 

Ruska agresija na Ukrajinu, kad je riječ o naoružanju, vojnoj opremi i tehnici, asimetrični je sukob, što se u potpunosti vidjelo nakon što je Moskva promijenila taktiku te fokusirala napade oslabljenih pješačkih trupa na istok. Prednost u topništvu – prema informacijama zapadnih obavještajnih izvora, dnevno na ukrajinske ciljeve pada i do 20.000 granata – pokazala se presudnom.

 

Kijev je počeo od Zapada tražiti oružje kojim bi mogao barem donekle parirati ruskoj vatrenoj moći. Počele su stizati haubice, da bi krajem lipnja stigli i američki topnički raketni sustavi visoke pokretljivosti M142 (HIMARS, akronim engleskog naziva The M142 High Mobility Artillery Rocket System). Posade su, koliko se da zaključiti, obučene na Zapadu i ubrzo su počeli udari u dubinu ruskih položaja, a glavni su ciljevi bili skladišta streljiva i zapovjedni centri i 70 kilometara udaljeni od prve linije.

 

 

image

Zarobljeno rusko oklopno vozilo u oblasti Donjeck

 

 

HIMARS je dizajniran i namijenjen primarno za protuartiljerijsku borbu, iako se može koristiti i kao protupješačko i protuoklopno oružje, ovisno o streljivu.

 

Prvotno dizajniran kako bi ispaljivao rakete s kasetnim bombama koje bi u potpunosti zasule ciljano područje fragmentacijskim streljivom – uništavajući pješaštvo, artiljerijske položaje i laka oklopna vozila – od 2006. sustav je unaprijeđen kako bi ispaljivao i precizne rakete s jednom bojevom glavom, protumačio je Ivan Fischer na mrežnim stranicama jutarnji.hr.

 

Ukrajinski general Oleksij Gromov u četvrtak je, prenosi Reuters, rekao da koriste HIMARS i “pametne” granate kalibra 155 milimetara kojima, osim skladišta, gađaju željeznička čvorišta i ostale linije opskrbe važne za brzu i konstantnu dopremu granata i ostale opreme ruskim trupama koje imaju problema s popunjavanjem redova. “Pametne” granate su uništile, prema navodima ukrajinskih izvora, 30 oklopnih objekata.

 

General Gromov izjavio je da ruski zapovjednici sada moraju tražiti nove modele opskrbe prvih linija bojišta gorivom i streljivom. Potvrdio je da su u četvrtak napali dvije vojne kontrolne točke i točku iskrcavanja u gradu na teritoriju pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini, što je najnoviji u nizu napada za koje Kijev tvrdi da su ih izveli u protekla dva tjedna u dubini teritorija pod ruskom kontrolom.

 

“Upravo sada neprijatelj traži lokacije za smještaj skladišta streljiva za potrebe brigade ne bliže od 100 kilometara od prve crte, a za skladišta za potrebe korpusa ne bliže od 150 kilometara”, rekao je general Gromov. To predstavlja dodatne probleme ruskim snagama kojima je neprekinuta doprema granata na istoku zemlje presudna kako bi nastavili s taktikom neselektivnog masivnog bombardiranja.

 

 

Udaljavanje od obale

 

Prije nekoliko tjedana ruska se mornarica morala povući 100 kilometara od ukrajinske obale jer su snage obrane dobile raketne sustave, između ostalih i Harpun, za koje agresori nemaju zadovoljavajuća sredstva zaštite. Kao ni za HIMARS koji potencijalno izbjegava, koliko je poznato, ruski proturaketni sustav S-400.

 

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova napalo je u četvrtak SAD i Ujedinjenu Kraljevinu jer uvježbavaju ukrajinske vojnike, nazivajući to dijelom “hibridnog rata” NATO-a protiv Rusije. Glasnogovornica Maria Zaharova rekla je na konferenciji za novinare da je Washington poslao u Ukrajinu instruktore koji obučavaju ukrajinske vojnike za korištenje HIMARS-a. Dodala je da ukrajinske snage već koriste rakete koje imaju veći domet i preciznije su od druge artiljerije.

 

SAD je potvrdio da će do sredine srpnja osam sustava HIMARS biti operativno u Ukrajini. Izjave sankcionirane glasnogovornice potvrda su zabrinutosti Moskve da bi moglo doći do promjene asimetrije jer bi Ukrajina preciznim raketnim i topničkim sustavima mogla nagristi rusku vatrenu premoć te usporiti napredovanje na istoku koje je ključno za ostvarenje revidiranih ciljeva ruske “specijalne vojne operacije”.

 

 

Krucijalni preokret

 

Kremlj se i dalje nada da bi, nakon što je osvojio oblast Luhansk, mogao sadašnjom taktikom osvojiti i Doneck nakon čega bi se mogla proglasiti pobjeda.

 

 

Presudno je pitanje može li Ukrajina, koja također osjeća manjak vojnika, uz pomoć HIMARS-a i preciznih haubica pokrenuti ofenzivu na jugu. Uspješnost te operacije dovela bi do krucijalne promjene na bojištu jer bi ruska vojska morala dio snaga s istoka preseliti na jug.

 

 

<p>Tenk T-72 Oružanih snaga Ukrajine</p>

Tenk T-72 Oružanih snaga Ukrajine

(701)

Kijev priprema operaciju koja bi preokrenula rat: ‘Prekidamo ruske linije opskrbe‘

| Slider, Vijesti |
About The Author
-