KAKVA ŠAMARČINA PUTINU U ASTANI: Predsjednik Tadžikistana sasuo mu sve u lice – „Vladimire Vladimiroviču, nas nema 100-200 miliona, ALI…“

“Rusija je otvorena za jačanje multilateralne saradnje sa centralnom Azijom, konkretno mislim na stvaranje lanaca prodaje”, rekao je on.

 

 

Priredio: S. BEGOVIĆ

 

U Astani, glavnom gradu Kazahstana, se održava samit “Rusija – Centralna Azija”. Predsjednici Rusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana jučer su razgovarali o nastojanjima da se proširi interakcija između Ruske Federacije i srednjoazijskih država u različitim sferama.

 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da je Rusija otvorena za saradnju u ovom formatu i izrazio uvjerenje da će ovaj vid saradnje biti od koristi, posebno imajući u vidu sve složeniju situaciju u svijetu.

 

 

“Rusija je otvorena za jačanje multilateralne saradnje sa centralnom Azijom, konkretno mislim na stvaranje lanaca prodaje”, rekao je on.

 

 

On je rekao da ovaj novi format neće biti beskoristan, jer sve složenija situacija u svijetu podstiče na saradnju.

 

 

Putin je dodao i da je Rusija spremna da učestvuje u obnovi jedinstvenog energetskog sistema Centralne Azije.

 

 

“Naša zemlja je spremna na praktičnu saradnju u obnavljanju objedinjenog energetskog sistema Centralne Azije, što će, nesumnjivo, povećati energetsku bezbednost svih zemalja regiona”, naglasio je Putin.

 

 

On je dodao da se saradnja Rusije i zemalja regiona u oblasti energetske sigurnost produbljuje, a konkretno je riječ o izgradnji nuklearnih elektrana, implementaciji digitalnih tehnologija.

 

 

Putin je još zaključio da je Rusija vodeći investitor u privredu zemalja Centralne Azije, kao i da ukupan obim direktnih investicija iznosi oko 5 milijardi dolara.

 

 

Ruski lider je pozvao države Centralne Azije da se pridruže ruskim projektima o supstituciji uvoza.

 

 

“Zainteresovani smo da se vaše zemlje priključe velikim ruskim inicijativama supstitucije uvoza, drugim programima i projektima. Siguran sam da će to biti od koristi u razvoju svih naših privreda, kao i sticanju novih kompetencija”, istakao je Putin.

 

 

Međutim, ovaj samit ruski lider Vladimir Putin neće pamtiti po dobrom. Naime, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon na razgovoru za okruglim stolom obratio se direktno Putinu i žestoko kritikovao njegovu zemlju.

 

 

Rahmon je zamjerio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da njegovu državu Rusija tretira poput bivšeg SSSR-a.

 

 

“Nas nema 100-200 miliona, ali mi želimo da nas poštuju. Gdje smo nešto skrivili? Gdje nismo nekoga pozdravili? Uvijek smo poštivali interese našeg glavnog strateškog partnera (Rusiju, op. „SB“). Želimo da se i nas poštuje”, rekao je predsjednik Tadžikistana na samitu, prenosi ruski mediji.

 

 

Zatim se Rahmon obratio direktno Putinu.

 

 

“Vladimire Vladimiroviču, molim vas da prema zemljama srednje Azije nemate politiku poput bivšeg Sovjetskog Saveza”, rekao je Rahmon.

 

 

Rahmon je također podsjetio da svaka država ima svoje probleme, pitanja, tradiciju i običaje. Naglasio je da su zemlje Centralne Azije i Rusija susjedi, dodavši da se “od ovoga ne može nikuda pobjeći”.

 

 

Pogledajte video prilog kritika koje je predsjednik Tadžikistana direktno uputio Putinu.

 

 

 

(SB)

(997)

KAKVA ŠAMARČINA PUTINU U ASTANI: Predsjednik Tadžikistana sasuo mu sve u lice – „Vladimire Vladimiroviču, nas nema 100-200 miliona, ALI…“

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-