Kako je Schmidt poređenjem sebe sa carem Franjom Josipom ponizio stanovnike Bosne i Hercegovine…

Piše: Fadil Hadžiabdić

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt dao je intervju za bh. izdanje Večernjeg lista, u kojem je izrekao nekoliko rečenica koje se mogu smatrati skandaloznim pa čak i uvredljivim za stanovnike Bosne i Hercegovine.

 

“Car Franjo Josip koji je vladao ovdje jednom je rekao: ‘Bio sam dobar vladar ako su svi moji narodi podjednako nezadovoljni'”, rekao je Schmidt objašnjavajući odluku o nametanju Izbornog zakona, a prije toga je u stilu kolonijalnih upravnika 19. stoljeća rekao kako “U ovoj zemlji jednostavno se mnogo priča okolo, a malo se donose odluke”.

 

Problem sa ovim Schmidtovim komentarima su da oni ne odgovaraju političaru 21. stoljeća koji je imenovan da nadgleda demokratske procese i interveniše kako bi se ojačala demokratska struktura zemlje, a ne da koristi retoriku koja puno više odgovara davno prošlom vremenu kolonijalnih upravnika.

 

Za citirati cara monarhije koja je na silu protivno volji stanovnika zemlje okupirala Bosnu i Hercegovinu, a zatim je 40 godina posmatrala kao svoju koloniju, a njene stanovnike puno manje vrijednim zaista treba puno hrabrosti i malo političke pameti.

 

Ne ulazeći u historijsku ocjenu lika cara Franje Josipa, činjenica je da je Austro-ugarska monarhija Bosnu i Hercegovinu osvojila nakon tri mjeseca krvavih borbi i da je njena vladavina i pored napretka bila ipak imala obilježja kolonijalne uprave, a neki političari tog vremena su tako i posmatrali Bosnu i Hercegovinu.

 

Također, problematično je to da upravo pod vladavinom Franje Josipa stanovnici Bosne i Hercegovine nisu imali ista prava kao i ostali stanovnici Austro-ugarske monarhije, a sada mnogi prigovaraju da svojim izmjenama Schmidt produbljuje nejednakosti unutar Bosne i Hercegovine.

 

Druga problematična stvar je ta što Schmidt citira apsolutističkog cara, koji zaista jeste bio vladar, ali Schmidt je očito zaboravio da on nije vladar Bosne i Hercegovine, nego službenik sa mandatom kojeg mu je dodijelila Međunarodna zajednica.

 

Čak i izjava “U ovoj zemlji jednostavno se mnogo priča okolo, a malo se donose odluke”, u sebi ima jake refleksije austro-ugarskog kolonijalnog sentimenta. Postoji priča kako kada je raspravljano o formiranju bosanskog sabora i ovlastima koje će imati, komentar iz Beča i Budimpešte bio da stanovnici Bosne i Hercegovine vole puno pričati, pa im treba dati nešto gdje će pričati, a neće imati velike ovlasti.

 

Konačno, u citiranju Franje Josipa, Schmidt je pokazao političku nezrelost u odnosu na visokog predstavnika Paddya Ashdowna. Dok je Ashdown na prozivanja da Bosnom i Hercegovinom upravlja kao indijski maharadža reagovao apsolutnim odbacivanjem takvih tvrdnji, Schmidt se dobrovoljno poziva na neko prošlo doba.

 

“Ne. Zato sam rekao da je ova usporedba besmislena. Dopustite mi da vam nešto objasnim; britanski Raj imenovao je sam sebe i odredio vlastite službene ovlasti. Prije svega, opredijeljeni smo za narod BiH. Kad nas zamole da odemo, mi ćemo to i učiniti. Mi smo dio mirovnog procesa na koji se međunarodna zajednica obvezala. Drugo, Raj je crpio prirodna bogatstva Indije i koristio ih za dobrobit Britanije u 19. stoljeću. Kao što sam rekao, mnogo smo uložili u BiH. Treće, britanski Raj pokušao je ostati u Indiji što je duže moguće. Objavili smo Plan provedbe misije OHR-a u kojem je navedeno što treba učiniti prije nego što pređemo vlastima BiH”, odgovorio je 2003. godine Ashdown na novinarsko pitanje da li se osjeća kao indijski maharadža u Bosni i Hercegovini.

 

Prema tome Schmidt je prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu trebao malo više posvetiti se proučavanju historije ove zemlje, a sada u najmanju ruku duguje izvinjenje zbog izjava koje su na ivici toga da budu označene kao rasističke.

 

Čak ni ovo nisu svi problemi u Schmidtovom intervjuu.

 

“Ja sam racionalni Nijemac. Prvo, treba nam biti jasno da nećemo stvoriti raj u BiH. Drugo, Hrvati nisu totalno potisnuti. Treće, i Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti. Ja bih se radovao da svi oni koji vide neke prednosti ili mane o tome razgovaraju”, rekao je Schmidt.

 

Čak i ako ne bi problematizovali rečenicu “Ja sam racionalni Nijemac”, a i za nju bi se imalo mnogo toga prigovoriti. U ostatku spominjući samo Hrvate i Bošnjake, bez trećeg konstitutivnog naroda – Srba, nameće se pitanje da li je Schmidt imenovan kao visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu ili visoki predstavnik za odnose Bošnjaka i Hrvata.

 

 

Foto: Klix.ba

(Klix)

(245)

Kako je Schmidt poređenjem sebe sa carem Franjom Josipom ponizio stanovnike Bosne i Hercegovine…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-