KAD IMAŠ PUNCA IZA LEĐA: Novi direktor BH-Gasa vodio privatnu kompaniju EIN Natural koja grca u dugovima

Razvojna banka FBiH za imovinu Agrokomerca, u čijem je obezvrijeđivanju učestvovao biznismen Nihad Imamović, zajedno sa svojim prijateljem premijerom FBiH Fadilom Novalićem, sada traži kupca.

 

Vrijednost dijela državne imovine velikokladuškog nekadašnjeg giganta sa 25 miliona KM smanjena je na svega 2,2 miliona KM. Ili kupac već postoji, ali se njegovo ime ne iznosi u javnost, piše novinska agencija Patria.

Dok prehrambena industrija Agrokomerca čeka kupca, Vlada je već odobrila da na čelo druge državne kompanije BH-Gas dođe Jasmin Salkić, Imamovićev zet, što je nagrada za njegovo učešće do u detalja razrađenoj planskoj kupovini Agrokomerca.

Salkić nema nikakvo iskustvo u energetskom sektoru. Kao pravnik radio je u kompanijama gdje je njegov punac bio ili direktor ili vlasnik. U direktorsku fotelju BH-Gasa došao je sa pozicije direktora privatne kompanije EIN Natural, koja se bavi proizvodnjom sokova. EIN Natural osnovao je, naravno, Nihad Imamović.

Salkić se u privatnom poslu nije proslavio kao dobar menadžer. Patria je došla do pouzdanih podataka koji ukazuju na to da EIN Natural posluje sa gubitkom. Firma je osnovana 2011. godine. Prikazano je da su te godine prihodi bili tek 1.048 KM a rashodi 60.000 KM. Firma je upošljavala dvojicu radnika.

Sljedeće, 2012. godine firma ostvaruje prihod od 107.000 KM ali je rashod ponovo veći od prihoda i iznosi 111.000 KM. Broj radnika ostaje nepromijenjen.

Izvještaji ukazuju da je prihod u firmi EIN Natural u 2013. naprasno porastao. Sa 256.000 KM, može se raći da su se prihodi skoro utrostručili u odnosu na godinu ranije. Rashodi su iznosili 185.000 KM.

No, u narednoj 2014. godini rashod je ponovo veći od prihoda. Iznosio je 164.000 KM, dok je prikazani prihod iznosio 160.000. Broj radnika je u ovoj godini porastao na sedam.

(18)

KAD IMAŠ PUNCA IZA LEĐA: Novi direktor BH-Gasa vodio privatnu kompaniju EIN Natural koja grca u dugovima

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-