JEZIVO SVJEDOČANSTVO: Akademik Abdulah Sidran opisao šta je vidio tokom “susreta sa smrti”

Akademik Abdulah Sidran preživio je koronavirus i respirator, a nakon teške borbe, progovorio je o svojim iskustvima, konačnoj pobjedi i planovima za budućnost.

 

 

Kako je rekao, stanje u kojem se nalazi, ne može se nazvati zdravljem.

 

 

– Ljekari u svijetu iz dana u dan uče pa su tu sotonsku pojavu – jer u istoriji planete nije bilo takve pošasti, shvatili su da nije pobijeđena korona onda kad je njen virus istjeran iz ljudskog organizma. Posljedice su takve da oporavak traje veoma dugo, ponekad se organizam ne može vratiti u optimalno stanje, pa se prva faza po najnovijim standardima zove akutni Covid. To je ovo što sam prošao. Ovo sad je produženi Covid i onda slijedi postcovid za kojega su već u svijetu napravljene specijalizirane klinike da se tu liječe – rekao je Sidran.

 

 

Rekao je da je preživio zahvaljujući svojoj volji, inatu i jer je htio da bude prisutan. Istaknuo je i da danas ne želi da radi propisane tehničke vježbe za jačanje muskulature, jer je ona uništena pa on, umjesto takvih vježbi, izlazi po gradu. Kazao je kako smatra da je to za njegovu psihu djelotvornije i da se osjeća bolje.

 

 

Opisao je trenutke kada je bio u komi.

 

 

– To se u jeziku publicistike uvriježilo da se taj period u kome ljudi koji su preživjeli susret sa smrti, svi su opisivali kao boravak u tunelu, kako vide u tom tunelu svjetlo… Ja sam bio sve vrijeme, a to je trajalo četiri dana, u tome da nisam znao gdje se nalazim, ali sam imao svijest u kojem ništa nije imalo oblik tunela, ali jeste bila neka nadzemaljska atmosfera, omotač oko planete, i ja sam se u tom stanju propitivao i pokušavao voditi dijalog s velikim svjetskim ličnostima i to mi je bilo bolno. Od toga sam patio: zašto je čovječanstvo, planeta krenula, je li morala krenuti putem samouništenja, jer ovaj put ne može se drugačije nazvati ili je to moralo biti drugačije. Propitivao sam svoja znanja iz književnosti i sramio sam se u tunelu što ne poznajem afričku književnost, ostrvlja između Australije i Afrike. Valjda sam u toj nesvijesti ili djeliću svijesti nastojao ostati u stvarnosti, u životu, biti živ – rekao je Sidran.

 

 

Ovog proslavljenog književnika i scenaristu koji je preživio respirator ljekari su nazvali fenomenom, a Sidran nam je rekao kako nije bilo realno da preživi, jer ima tri bajpasa, dijabetes, prebolio je dva karcinoma…

 

 

– To se pacijentima i porodici ne kazuje dok traje, međutim kasnije su meni kazivali da je to tako bilo. To su detalji koje nije korektno kazivati u javnosti, ali jeste činjenica da su oni mene hvalili da sam i u takvim nesvjesnim stanjima bio odličan saradnik. To je ekipa da čovjek i kad bi bio potpuno pomiren da odlazi, morao bi iz neke solidarnosti s njihovim naporima kazati pa neću se predati kad oni ovako oko mene… Ko pogleda izbliza, shvati da su ljekari zbilja – nije ni fraza ni lijepa rečenica koju smo u ratu kazivali o herojima u bijelome – to je doslovce heroizam, napor. Kad su me ispraćali, kazao sam svima njima: ‘Vi ste genijalni izvršioci Božije volje – istaknuo je tokom gostovanja na N1.

 

 

Kazao je i kako su mu u posjetu dolazili i nobelovac Orhan Pamuk i njegov lični doktor Sait Bilgin, za koga je rekao da je “anđeo po prirodi” i da je svakoga jutra iz Istanbula linkom se priključivao na kolegij u Općoj bolnici. S obzirom na to da je Turska godinu dana ranije počela borbu s Covidom, ljekari su poštovali njegova iskustva i njegova riječ je bila jača i usvajana, kako je rekao Sidran, te mu se i ovaj put zahvalio.

 

 

Sidran je ranije, govoreći o svojim operacijama i dijagnozama s kojim se borio i prije Covida, rekao kako je tada nakon brojnih operacija njegov život u sudijskom vremenu.

 

 

– Godine 2008. ja sam imao operaciju srca, bio sam otpisan, a doktor Kacila je došao, zatekao fascikle, anamneza pacijenata, a ja sam bio u rasporedu za subotu, a dr. Kacila je rekao da bi on intervenisao u redoslijedu ‘da pokuša Sidrana iščupati iz Azrailovih ruku’. To sam zvao sudijska nadoknada i tada sam izašavši razumio šta su moji poslovi i šta je bila ideja onoga koji upravlja našim životima i to sam prepoznao – ispričao je Sidran te dodao kako u ovome slučaju sa Covidom-19 nije mogao biti optimist.

 

 

-.Azrail se ne može dva put predomisliti, a kad se već to dogodilo, onda sam ja danima i dok sam tamo bio, i do dana današnjeg, odgonetnuo šta je to, koji je to viši cilj. Ne radi se o meni nego nešto što moram prepoznati i izvršiti – kazao je on.

 

(N1)

JEZIVO SVJEDOČANSTVO: Akademik Abdulah Sidran opisao šta je vidio tokom “susreta sa smrti”

About The Author
-