JEZIVA NAJAVA DIREKTORA AMERIČKOG CENTRA ZA INFEKTIVNE BOLESTI: “Kad sve ovo prođe, stiže drugi val koronavirusa”

Dok se svijet sve drastičnijim mjerama bori protiv pandemije koronavirusa, jedno od važnijih pitanja je: mogu li karantene trajno iskorijeniti virus, kao što su to učinile sa smrtonosnim SARS-om?

 

 

 

Prema mišljenju dr. Anthonyja Faucija, direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti u SAD-u, nije izgledno da ćemo koronavirus uspjeti iskorijeniti. On će se, smatra Fauci, kad sve ovo bude gotovo, vratiti u drugom valu.

 

 

– Kad završi trenutna situacija, vjerovatno je da ćemo već u idućoj virusnoj sezoni vidjeti povratak koronavirusa. Ali, tada će stvari izgledati bitno drukčije – izjavio je Fauci tokom prenosa uživo kojeg je na Facebooku emitirao Mark Zuckeberg.

 

 

– Koronavirus se jednostavno širi previše efikasno da bismo ga eliminirali kao SARS. Ponovni povratak virusa nije neizbježan, ali je vjerovatan – smatra Fauci.

 

 

– Kada se vrati, određeni dio populacije biće imun i štititi će nas ono što se naziva “imunitet krda”. Također, kad se virus vrati, imat ćemo mnogo bolje lijekove. Niko ne može garantirati da će biti efikasni, ali izgledno je da hoće. Također, u roku godine do godine i po dana, stići će i cjepivo. Stoga, iako ga očekujemo i pripremamo se za njegov povratak, okolnosti, a time i šteta drugog vala koronavirusa biće mnogo manja nego sada – zaključuje Fauci.

 

(SB)

(4625)

JEZIVA NAJAVA DIREKTORA AMERIČKOG CENTRA ZA INFEKTIVNE BOLESTI: “Kad sve ovo prođe, stiže drugi val koronavirusa”

| Porodica i zdravlje, Slider, Vijesti |
About The Author
-