JEVREJSKA TELGRAFSKA AGENCIJA: “Schmidt u BiH jača sistem suprotan presudama EU sudova”

Autor u tekstu pojašnjava kako bi se prijedlog OHR-a oslanjao na lokalnu demografiju što bi konsolidovalo vlast etnonacionalnih partija.

 

 

Ugledna Jewish Telegraph Agency (Jevrejska telegrafska agencija) koja se bavi informisanjem o vijestima bitnim za jevrejski narod objavila je članak kako je u BiH Jevrejima ograničen pristup pozicijama vlasti i da postoji prijetnja o produbljivanju podjela.

 

 

U tekstu kojeg potpisuje David I. Klein, saradnik JTA iz Istanbula opisuju se protest ispred zgrade OHR-a u ponedjeljak i kako su demonstranti uzvikivali “Bosna, Bosna” te “Nećete nas podijeliti”.

 

 

 

 

Navodi se kako su mahali plavo-žutim zastavama čiji istaknuti žuti trougao predstavlja ti naroda u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

 

 

“Protestvovali su zbog vijesti koje su procurile prošle sedmice, a koje su ukazale da će Ured visokog predstavnika, ili OHR, iskoristiti svoje ovlasti da nametne novi izborni sistem u Federaciji Bosne i Hercegovine, onaj za koji demonstranti smatraju da će favorizirati nacionalističke stranke i dalje udaljiti manjinske skupine.

 

 

 

 

Kao posebno zabrinute, Klein ističe malu jevrejsku zajednicu u državi, čiji se lideri više od decenije bore protiv nejednakosti u državnom izbornom sistemu te da bi izmjene bile nametnute svega par dana prije izbora u oktobru.

 

 

Dalje se u tekstu opisuje uloga OHR-a, visokog predstavnika Christiana Schmidta kojeg je uporedio sa kolonijalnim upravnikom ili srednjovjekovnim vicekraljem.

 

 

Za jevrejsku zajednicu navodi se da ima manje od 900 članova ali da se sarajevska zajednica istakla tokom opsade Sarajeva kada je sinagoga služila kao sklonište i kroz mnoge humanitarne aktivnosti.

 

 

“Osim male jevrejske zajednice, sporazum (Dejtonski) je onemogućio i Romima, najvećoj nekonstitutivnoj manjini kojih ima gotovo 60.000 da imaju predstavnike na najvećim političkim nivoima. Ukupno, preko 100.000 osoba koje ne pripadaju konstitutivnim narodima isključeno je sa pozicija. Osim toga, 300.000 drugih koji nisu manjinska skupina, a žive u pogrešnom dijelu države za svoju konstitutivnu skupinu slično je isključeno,” navodi se u tekstu.

 

 

Autor u tekstu pojašnjava kako bi se prijedlog OHR-a oslanjao na lokalnu demografiju što bi konsolidovalo vlast etnonacionalnih partija.

 

 

“Sa ovim zakonom imali bi više diskriminacije nego ikada prije. Pod ovim, manjine nikada neće dobiti svoja prava i to je uznemirujuće za nas. Sa ovim zakonom on ignoriše presude suda za ljudska prava,” izjavio je Vladimir Andrle, bosanski jevrej i predsjednik La Benevolencije za Jevrejsko telegrafsku agenciju.

 

 

Kao ironiju tekst ističe da Schmidt kao građanin Evropske unije utvrđuje sistem za kojeg su sudovi Evropske unije utvrdili da narušava ljudska prava. Prenosi se i da su izmjene podržali HDZ, SNSD i premijer susjedne Hrvatske, Andrej Plenković.

 

(Klix.ba)

(572)

JEVREJSKA TELGRAFSKA AGENCIJA: “Schmidt u BiH jača sistem suprotan presudama EU sudova”

About The Author
-