IZ NJEMAČKE STIGLE NAJGORE MOGUĆE VIJESTI: SVI TREBA DOBRO DA SE ZABRINEMO!

Prema procjeni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vrijeme takođe opada veoma sporo.

 

 

Njemačka ekonomija je dotakla dno s padom bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u poslijeratnoj historiji zemlje.

 

 

Ipak, sada počinje uspon, ocijenjuje institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu povodom statističkih podataka koji su objavljeni u srijedu.

 

 

Prema preliminarnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je pao u drugom tromesečju za 10,1 posto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 procenata, prema desezoniranim podacima.

 

 

Ekonomija je zabilježila strmoglavi pad bez presedana. Dotakla je dno za vrijeme pandemije i sada se vraća rastu, mada još uvijek ne na svoj pređašnji nivo – navodi u komentaru Timo Volmershojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa centrom u Minhenu.

 

 

 

 

Na nivou cijele godine, kaže, očekuje se da će domaći proizvod Njemačke pasti za oko pet procenata.

 

 

Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da odlože. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije – dodaje Volmershojzer.

 

 

Pored toga, kako napominje, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u posljednje vrijeme u mnogim kompanijama.

 

 

Prema tim rezultatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020. – navodi on.

 

Volmershojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja bez da ono dovede do ponovnog raspirivanja Covida-19, te na političkim odgovorima na epidemiju, pri čemu obe te premise sadrže visok stepen neizvjesnosti.

 

 

Na njemačkom tržištu rada, kako primjećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pad u julu je bio slab, piše Espreso.rs.

 

 

Prema procjeni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vrijeme takođe opada veoma sporo: ta cifra je i dalje nadprosječna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i u proizvodnji.

 

 

Dok industrija prvenstveno trpi zbog slabe situacije sa narudžbinama, prodaja u sektorima hrane i pića je i dalje limitirana mjerama ograničenja uvedenim zbog korona virusa, konstatuje se u komentaru IFO instituta.

(2668)

IZ NJEMAČKE STIGLE NAJGORE MOGUĆE VIJESTI: SVI TREBA DOBRO DA SE ZABRINEMO!

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-