IVANIĆ UPOZORAVA: Zbog izbornog zakona cijela BiH bi mogla postati Mostar

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je danas razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da bi se zbog problema u vezi sa Izbornim zakonom moglo desiti da cijela BiH postane Mostar.

 

“Ovaj problem bi mogao postati ozbiljan jer bez njegovog rješavanja nema konstituisanja vlasti poslije izbora. Onda bi se moglo desiti da cijela BiH postane ono što je situacija u Mostaru, da vlasti ostanu ovakve i da se izbori ne mogu sprovesti”, izjavio je Ivanić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa Vučićem sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i prilikama u BiH.

 

Prema Ivanićevim riječima, Izborni zakon je najveći problem u BiH u ovoj godini gdje posebno predstavnici Hrvata imaju svoje zahtjeve, a Bošnjaka potpuno drugačiji pristup, dok je Republika Srpska za te izbore spremna i nema nekih posebnih otvorenih pitanja.

 

Ivanić je naveo da je na sastanku sa Vučićem razgovarano i o odnosima BiH i Srbije, te da i dalje smatra da je interes BiH da bude riješeno pitanje granice sa Srbijom, ali da to nije realno očekivati u ovoj godini dok ne prođu izbori u BiH.

 

“To bi bio izuzetno pozitivan događaj. EU je to pitanje postavila kao uslov za bilo kakav napredak. Samo da budu otvoreni razgovori, tada će biti eliminsano puno predrasuda. Šansa je postojala prošle godine, ali je nedostajalo malo više hrabrosti političara iz Sarajeva, koji moraju početi da konkretno razgovaraju o tom problemu”, naglasio je Ivanić.

 

On je rekao da je puno složeniji problem granice BiH sa Hrvatskom, posebno iz perspektive Sarajeva, odnosno mosta na Pelješcu i cijelog niza stvari, pa i iz Republike Srpske na jednom dijelu teritorije oko Kostajnice, gdje postoje posebni zahtjevi.

 

Ivanić je rekao da ga je Vučić informisao o dešavanjima na Kosovu i naporima Srbije da se situacija pokuša držati pod kontrolom, kao i o vrlo jasnom stavu da Srbija očekuje da budu u potpunosti ispoštovani svi dogovori i jednak pristup objema stranama.

 

(Srna/SB)

(237)

IVANIĆ UPOZORAVA: Zbog izbornog zakona cijela BiH bi mogla postati Mostar

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-