ISW objavio da se sklapa pakt iz noćne more: Šef Wagnera sarkastično se ruga ruskoj vojsci. Zašto Putin šuti

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je svoju novu dnevnu analizu u kojoj navode da se sklapa pakt iz noćne more.

 

 

ISW piše kako osnivač i finansijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin nastoji prikriti svoje napore da ojača Wagner. U njemu je koncentrirana njegova neovisna moć, pozivanjem na koncept historijskog jedinstva Rusije. Prigožin nije želio odgovarati o njegovom sastanku s poslovnim ljudima u Kursku. On je navodno bio o organizaciji narodne milicije izvan formalne ruske vojne komandne strukture.

 

 

Prigožinov sarkazam

 

Umjesto toga, šef Wagnera je govorio kako Rusija ima sve što treba za postizanje svojih ciljeva. Jakog predsjednika, kohezivnu vojsku i veliku državnost. U naknadnom odgovoru za medije Prigožin je ustvrdio da njegova “neovisnost nije u suprotnosti s politikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako su neki protumačili”.

 

 

ISW smatra kako je Prigožinov komentar o ruskoj “kohezivnoj vojsci” vjerovatno bio slabo prikriveni sarkazam. S obzirom na to da je Prigožin više puta kritizirao ruske oružane snage u brojnim prilikama. Prigožin je, dodaje Institut za proučavanje rata, također direktno priznao da je neovisni subjekt. To ga, kako je ISW prethodno ocijenio, oslobađa nekih obaveza prema Kremlju i ruskom Ministarstvu odbrane. Putinova ovisnost o Prigožinovim snagama oko Bakhmuta također omogućuje Prigožinu privilegije kao što je kritiziranje Kremlja ili ruskih oružanih snaga bez značajnih posljedica, piše ISW.

 

 

Osuđenici kao važan faktor Wagnerovih snaga

 

U analizi se dodaje kako Putin i dalje, preko Prigožinovog Wagnera, uzima neučinkovite osuđene kriminalce. Oni popunjavaju snage u Ukrajini. ISW citira i ruski opozicioni list The Insider koji je objavio da je više od 500 zatvorenika regrutovanih u Wagnerove jedinice umrlo u posljednja dva mjeseca te da je Wagner ukupno izgubio između 800 i 1000 plaćenika u Ukrajini. To sve govori u prilog tome da osuđenici čine veliki dio Wagnerovih snaga u Ukrajini.

 

 

Ukrajinski obavještajni zvaničnici također su ranije izvijestili da mnogi zatvorenici boluju od zaraznih bolesti. Oni su zarazili Wagnerove trupe, na što je Prigožin odgovorio da on ne pravi diskriminaciju na temelju bolesti.

 

 

Iranski dronovi i pakt iz noćne more

 

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian potvrdio je da je Iran počeo isporučivati ​​bespilotne letjelice Rusiji prije 24. februara. Ali je negirao da su ih ruske snage koristile u borbi što ISW ocjenjuje čudnom izjavom.

 

 

Institut za proučavanje rata zaključuje kako Iran vjerovatno već iskorištava rusku ovisnost o isporuci dronova kamikaza kako bi tražio rusku pomoć za svoj nuklearni pogram. Zahtjevi za nuklearnu pomoć i priznavanje isporuka bespilotnih letjelica, piše ISW, pokazatelji su da iranski zvaničnici možda namjeravaju jasnije uspostaviti eksplicitne bilateralne odnose s Rusijom u području sigurnosti u kojima su ravnopravniji partneri.

 

 

ISW izdvaja i tvrdnju vojnog komandanta DNR-a Aleksandra Hodakovskog. On je kazao da je ruska prijateljska vatra, odnosno vatra koja je stigla od suboraca iz ruskih redova, možda uzrokovala i do 60 posto ukupnih ruskih gubitaka od sredine maja.

 

 

Događanja na ratištu

 

Što se pomaka na terenu tiče, ISW piše kako su ukrajinske trupe navodno su nastavile protuofanzivu duž linije Svatove-Kremina te da su ruske snage nastavile su postavljati odbrambene položaje duž rijeke Dnjepar. Dok je ukrajinska vojska nastavila gađati rusku logistiku u Hersonskoj oblasti.

 

 

Ruske snage nastavile su napadati oko Bakhmuta, a nastavili su i s neuspješnim ofenzivnim operacijama u području grada Avdivka-Grad Donjeck i u zapadnom Donjecku.

 

(ISW)

(219)

ISW objavio da se sklapa pakt iz noćne more: Šef Wagnera sarkastično se ruga ruskoj vojsci. Zašto Putin šuti

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-