Irfan Čengić za Raport: Ako dođe do izbora u Starom Gradu, Trojka treba napraviti širu koaliciju

Uhapšen općinski načelnik, uhapšena sekretarka Općine, uhapšen načelnikov sin…

 

 

Privedeni općinski uposlenici i pomoćnici… Sarajevska Općina Stari Grad već gotovo mjesec u centru je pažnje bosanskohercegovačke javnosti.

 

 

Kriminalne optužbe protiv načelnika Ibrahima Hadžibajrića i ostalih dovele su ovu općinu na zao glas. I ne samo to.

 

 

Prijeti opoziv

 

Zbog svega što se desilo, Hadžibajriću prijeti opoziv na mogućem referendumu. U tom slučaju, proveli bi se prijevremeni izbori za načelnika Općine.

 

 

Za jednog od favorita u potencijalnoj utrci za načelnika, nezvanično se spominje ime Irfana Čengića. Ne bez razloga.

 

 

SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i Domu naroda federalnog parlamenta dobio je veliku podršku građana ove općine na prošlogodišnjim izborima za kantonalnu Skupštinu.

 

 

Na pitanje kako kao građanin Općine, ali i političar, komentira česte policijske racije u Općini Stari Grad, Čengić za Raport kaže:

 

 

“Teško mogu govoriti kao obični građanin jer sam predugo u politici. Sigurno da to utječe na moju objektivnost. U potpunosti podržavam borbu protiv kriminala i korupcije.

 

 

Također, svi uhapšeni imaju pravo na persumpciju nevinosti, odnosno da su nevini dok sud i tužilaštvo ne dokažu suprotno. Isto tako niko nema pravo da osporava pravo policijskim agencijama i tužilaštvima da rade svoj posao.

 

 

Smiješni navodi advokata

 

Ono što odbacujem jeste navode advokata da se ovdje radi o političkom pritisku, smiješno je reći da EUROPOL podliježe političkim pritiscima bilo koga iz BiH”.

 

 

Kakvu to poruku šalje javnosti?

 

Javnost nije jedinstvena cjelina, tako da svako ima svoju viziju ovih dešavanja. Za mene lično je ovo ozbiljan podsjetnik da se u svom radu uvijek moram pridržavati ustava i zakona.

 

 

Očekujete li da ce Općinsko vijeće Stari Grad raspisati referendum, kakav je stav SDP-a po ovom pitanju?

 

Na sjednici Općinskog odbora SDP Stari Grad podržana je inicijativa za opoziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koju je pokrenuo kolega Vedad Deljković i da se građani na referendumu izjasne o budućnosti općine.

 

Uzimajući u obzir da načelnik u skladu sa zakonom i Statutom Općine nije ovlastio državnog službenika koji će ga mijenjati, SDP Stari Grad je glasanjem podržao imenovanje Mirsade Smajić, koja će osigurati da građani općine ne ispaštaju posljedice zbog sudskih procesa u ogromnoj mjeri.

 

 

Tačno je da je zadnji mandat načelnik dobio sa podrškom Trojke. Zbog toga imamo političku odgovornost da građanima pružimo šansu da kažu svoj stav.

 

 

Isto tako je tačno da je Trojka sa načelnikom raskinula koaliciju odmah nakon što je izdao izbor Bogića Bogićevića.

 

 

Potpisali inicijativu

 

Ukupno 23 vijećnika su potpisala inicijativu za opoziv načelnika. To je više od 2/3 Općinskog vijeća, tako da vjerujem da u narednih 30 dana će biti donešena odluka o datumu održavanja referenduma za opoziv načelnika.

 

 

Ukoliko dođe do prijevremenih izbora, hoćete li razmotriti kandidaturu, kako se nezvanično spominje, s obzirom na to da dolazite s ove općine i na broj glasova koji ste dobili na proteklim izborima?

 

Činjenica jeste da je SDP u Starom Gradu pobjednik izbora za Skupštinu KS 2022. godine, kao što je činjenica da su građani Starog Grada meni dali najviše glasova od svih kandidata svih stranaka za SKS.

 

 

Međutim, politika nije stvar matematike, već dogovora i umijeće mogućeg.

 

 

Ukoliko uopće dođe do prijevremenih izbora zajedno ćemo procijeniti ko je najbolji kandidat, ko ima dokazanu podršku ljudi na izborima, resurse za vođenje kampanje, poznavanje lokalne zajednice i Općine Stari Grad, novu energiju, kontakte u svijetu i slično.

 

 

Da li bi stranke Trojke na moguće izbore trebale ići samostalno ili u široj koaliciji, s jednim kandidatom, kao prošli put?

 

Smatram da je najbolji put koji smo imali sa podrškom predsjedniku Bećiroviću. Dakle, još šira koalicija od Trojke. Naravno, lokalna politika je drugačija od državne, pa smo imali različite situacije u različitim lokalnim zajednicama.

 

 

Ja ću učiniti sve što je do mene da se oko nekog kandidata okupi što veći broj stranaka. Posebno, jer se radi o prijevremenim izborima i to neće utjecati na stranačke liste za Općinsko vijeće.

 

(Raport)

(100)

Irfan Čengić za Raport: Ako dođe do izbora u Starom Gradu, Trojka treba napraviti širu koaliciju

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-