INCIDENT NA SAMITU U INDONEZIJI: Isfrustrirani kineski lider povlači u stranu premijera Kanade i upozorava ga – “Justine, to nije uredu!”

Pojavila se snimka neugodnog razgovora između kineskog čelnika Xija Jinpinga i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

 

 

Procurila je snimka neugodnog razgovora između kineskog lidera Xija Jinpinga i kanadskog premijera Justina Trudeaua, koja je svojevrsni dokaz zahlađenja odnosa između dvojice državnika, prenosi Guardian.

 

 

Mediji su ih snimili na summitu G20, održanom u Indoneziji, gdje vidno frustrirani Xi povlači Trudeaua u stranu i govori mu da “nije primjereno” da se detalji njihova ranijeg razgovora dijele s medijima. Pritom je Xi sugerirao da Trudeauu nedostaje “iskrenosti” u pristupu.

 

 

“Sve o čemu razgovaramo procurilo je u novine, to nije primjereno”, rekao je Xi Trudeauu.

 

 

“To nije način na koji smo vodili razgovor”, dodao je.

 

 

Burni razgovor odvijao se dan nakon što su vladini izvori izvijestili da je na marginama summita Trudeau iznio “ozbiljnu zabrinutost” Xiju zbog sve “agresivnijih aktivnosti” Kine.

 

 

Xijev istup na objavljenoj snimci odstupa od inače pažljivo planiranih javnih nastupa kineskog lidera.

 

 

“U Kanadi vjerujemo u slobodan, otvoren i iskren dijalog. To je ono što ćemo imati i u budućnosti”, rekao je Trudeau, prekidajući Xijevog prevoditelja.

 

 

 

 

“Nastavit ćemo konstruktivan dijalog, ali bit će stvari oko kojih se nećemo slagati”, rekao je.

 

 

 

 

Gestikulirajući rukama, Xi je kanadskom premijeru rekao da njih dvojica “moraju prvo stvoriti uvjete”. Na kraju razgovora jedan drugome su pružili ruke, a zatim je svako otišao u svom smjeru.

 

 

Neugodnom razgovoru prethodila su opetovana upozorenja kanadskog premijera i drugih zvaničnika da je Kina pokušala ugroziti demokratiju u Kanadi. Naime, kanadski obajveštajci izvijestili su parlamentarce u januaru kako vjeruju da se Kina umiješala u savezne izbore 2019. godine, a medijski izvještaji s početka mjeseca ukazuju da je Peking finansirao tajnu mrežu kandidata.

 

 

Kanadska policija je u ponedjeljak optužila istraživača pri elektroenergetskoj kompaniji Quebeca za špijunažu zbog navodnog slanja poslovnih tajni u Kinu.

 

 

Obzirom da su odnosi između dviju zemalja napeti, Trudeau je bio uskraćen za mogućnost službenog sastanka s Xijem. Kineski predsjednik odvojio je vrijeme za susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, francuskim liderom Emmanuelom Macronom i australskim premijerom Anthonyjem Albanaseom.

 

 

Obraćajući se novinarima nakon napetog susreta, Trudeau je novinarima rekao da nijedan razgovor s Xijem ne može biti lagan, ali je dodao da Kanada mora biti sposobna djelovati konstruktivno i izravno, a u isto vrijeme se zalagati za ljudska prava i vrijednosti koje su Kanađanima važne.

 


(SB)

(352)

INCIDENT NA SAMITU U INDONEZIJI: Isfrustrirani kineski lider povlači u stranu premijera Kanade i upozorava ga – “Justine, to nije uredu!”

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-