HRVATSKI EPIDEMIOLOG CAPAK: “Situacija u BiH se smiruje, ali na jesen će biti puno teže, bit će mnogo…

Capak kaže kako će se virus najesen lakše prenositi.

 

 

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak po izlasku iz samoizolacije govorio je za Dnevnik Nove TV o epidemiološkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj, ali i o prognozama za jesen kada je riječ o koronavirusu. Na pitanje jesu li granice s našom zemljom otvorene zbog izbora, Capak je kazao da je to pitanje za političare te da on može govoriti samo o epidemiološkim aspektima.

 

 

“Ono što mogu epidemiološki reći jeste da je porast broja slučajeva u posljednjih desetak dana bio importiran iz BiH, Srbije i s Kosova. Slučaj u Đakovu je povezan s Kosovom. Kad smo vidjeli da je takva situacija, mi smo predložili, epidemiološki, da se uvede nešto strožije na granice, a jedna od mjera je i samoizolacija koja je bila uvedena. To je najstrožije upozorenje građanima. Ako vi govorite građanima – nemojte putovati u te zemlje, jer tamo ima više koronavirusa nego što ga ima kod nas, to je slabo upozorenje. Ali, ako im kažete da trebaju ići u samoizolaciju, to je strogo upozorenje”, kazao je Capak.

 

 

“Mislim da se situacija smiruje. Isto kao i kod nas, neće se odmah smiriti. Ovo što se danas registrira kao novooboljeli, oni su se izložili prije pet, sedam ili deset dana. Ne može se odjednom smiriti situacija”, rekao je Capak.

 

 

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govorio je i o svojim očekivanjima za jesen, ističući da će situacija biti gora.

 

 

“Ako se virus u međuvremenu ne promijeni ili ne nestane, ujesen, kad zahladi i kad ćemo biti više u zatvorenim prostorijama, gdje je koncentracija virusa veća, sigurno će se lakše prenositi koronavirusna infekcija.

 

 

Osim toga, to će nam se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. Tada ćemo imati mnogo težu situaciju nego što je imamo sada. Svjetska zdravstvena organizacija je u posljednja dva dana vrlo intenzivno komunicirala svoju bojazan da će koronavirusna infekcija ujesen biti puno gora nego što je sada.

 

 

To su naučnici koji znaju o čemu govore. Tu situaciju ujesen trebamo uzeti ozbiljno i trebamo se jako dobro za to pripremiti. Bit će mnogo veći broj zaraženih i bit će puno teže, jer će se interpolirati s drugim respiratornim infekcijama”, zaključio je Capak.

HRVATSKI EPIDEMIOLOG CAPAK: “Situacija u BiH se smiruje, ali na jesen će biti puno teže, bit će mnogo…

About The Author
-