HRVATSKI ADVOKAT ANTO NOBILO POTVRDIO: “Kontaktirao me Dodikov advokatski tim, žele da im se pridružim u odbrani predsjednika RS-a!”

Dodiku prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda znači i zabranu obnašanja svih javnih dužnosti…

 

 

 

Advokatski tim Milorada Dodika pokušavaju uvjeriti hrvatskog advokata Antu Nobila da postane dio tima koji će braniti Dodika na suđenju koje ga uskoro očekuje pred Sudom BiH i koje bi ga moglo stajati političke karijere, potvrdio je u ponedjeljak sam Nobilo.

 

 

“Imao sam kontakte, to je tačno, ali više o tome ne bih dok to do kraja sve ne definiramo. Ali, imao sam kontakt i vidjet ćemo što će biti”, kazao je Nobilo.

 

 

Očekuje kako će se sve razjasniti u narednim danima, ali je naglasio kako on u BiH ne može biti advokat, nego samo savjetnik tima odbrane.

 

 

Suđenje Dodiku u Sarajevu počinje 22. novembra, a optužnica Tužiteljstva BiH tereti ga za neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice.

 

 

To je postalo krivičnim djelom temeljem izmjena krivičnog zakona BiH što ih je početkom jula nametnuo sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt, kome Dodik uporo pokušava osporiti legitimitet.

 

 

Schmidt je također stavio izvan snage dva zakona kojima je parlament Republike Srpske pokušao blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH kao i odluka samog visokog predstavnika, no Dodik je nakon toga potpisao ukaz o stupanju poništenih zakona na snagu.

 

 

Dodiku prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda znači i zabranu obnašanja svih javnih dužnosti.

 

 

Glavni Dodikov branitelj je banjalučki advokat Goran Bubić, koji ga je zastupao i na ročištu za izjašnjenje o krivnji na kojemu je sadašnji predsjednik RS izjavio kako ne razumije optužnicu pa je sutkinja konstatirala kako se ne osjeća krivim.

 

 

ADVOKAT POZNATIH I MOĆNIH

 

Anto Nobilo poznati je hrvatski advokat s dugom i vrlo usješnom profesionalnom karijerom. U početku karijere bio je tužilac, a kasnije se prebacio na odbranu i otvorio vlastitu advokatsku kancelariju u Zagrebu. Postao je iznimno poznat po medijskoj popraćenosti svojih slučajeva, pogotovo jer su mu klijenti pretežno javne osobe.

 

 

Sudbonosni slučaj koji je Nobilu donio medijsku slavu je suđenje Andriji Artukoviću 1986. godine. Anto je dobio status nepokolebljivog tužioca koji ne preza ni od čega kako bi dobio slučaj.

 

 

Poznat je i po prekršajnoj prijavi protiv Franje Tuđmana 1989. godine. Bio je i tužilac 1991. protiv Željka Ražnatovića Arkana te u slučaju protiv Gorana Hadžića za “krvavi Uskrs”. Pokrenuo je istragu ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu i zločina u Pakračkoj Poljani.

 

 

Branio je puno osoba iz javnog života: Enu Begović, Hrvoja Petrača, Miroslava Kutlu, Damira Polančeca, bankaricu fra Šime Nimca Jasminu Bilonić, Dragu Mačeka, Danka Končara i druge. U Haagu je zastupao generala HVO-a Tihomira Blaškića. Posebni interes javnosti izazvao je i slučaj Lex Perković. Odbranu Josipa Perkovića u Njemačkoj tad je također preuzeo Anto Nobilo.

 

 

Mediji Antu opisuju kao hladnog i nepokolebljivog. Kolege govore da je spreman učiniti sve za odbranu klijenta. Na svoje slučajeve je potpuno usredotočen što ga čini veoma traženim i skupim advokatom. Vješto komunicira s medijima što mu diže popularnost i osigurava nove poslove. Postao je advokat poznatih i moćnih.

 

 

 

 

(SB)

(400)

HRVATSKI ADVOKAT ANTO NOBILO POTVRDIO: “Kontaktirao me Dodikov advokatski tim, žele da im se pridružim u odbrani predsjednika RS-a!”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-