Herr Schmidt smijete li do Republike Srpske?

Piše: A. Čorbo – Zećo

 

 

Stvarno što se OHR ne pozabavi, po svemu sudeći, s brutalnom krađom glasova u RS-u (Trivić-Dodik i ostali).

 

 

Visoki predstavnik je prijetio da će izborni lopovi imati posla s njim. Valjda sa zakonom. Umjesto toga OHR se fiksirao na Federaciju i izborni zakon. Ništa pravosuđe – napisat će na društvenim mrežama novinar Erol Avdović.

 

 

I upravo je to pravo pitanje. Smije li Christian Schmidt do Republike Srpske.

 

 

Odluka Visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije i to na sam izborni dan – obilježila je upravo održane Izbore u BiH.

 

 

I Europska unija je bez puno komentara dočekala ovu odluku, ali iz saopćenja je vidljivo da nisu oduševljeni nametnutim rješenjima, no puna podrška stigla je iz Amerike. Zvanični Berlin šuti. Protesti u Banja Luci alarm su za sve one koji su obećavali nakon nametanja paketa izmjena oko integriteta izbornog procesa.

 

 

Podsjećamo, u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci krenuli su protesti opozicije protiv, kako tvrde, pokradenosti na ovogodišnjim Općim izborima u našoj zemlji.

 

 

Zvaničnih reakcija iz OHR-a nema, a upravo je Schmidt nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH garantirao manje krađe u izbornom procesu.

 

 

Ali, čini se da volja birača nikome više nije važna. Jer da jeste Schmidt ne bi nametao rješenja koja HDZ cementiraju u vlasti sve dok budu i postojali. A, tvrdi suprotno – kako nametnuta rješenja neće utjecati na rezultate izbora.

 

 

Rekao je da je taj potez povukao jer vlast izabrana u Federaciji prije četiri godine još nije počela funkcionirati. Na prvoj konferenciji za novinare nakon nametanja tih odluka, koju je održao u Sarajevu, Schmidt je rekao da je to bila njegova odluka te nema namjeru komentirati tvrdnje da je neko na njega utjecao. Nije ni bilo potrebe za komentarima, jer je sasvim jasno da je ispunio dio želja zvaničnog Zagreba, a novi zahtjevi već stižu. Žele ‘legitimne’ na svim nivoima.

 

 

Pa je shodno tome Schmidt kazao da je reforma izbornog zakona najvažnija zadaća nove vlasti!?

 

 

A, mi se pitamo šta ćemo sa Republikom Srpskom gdje više hiljada ljudi tvrdi da su pokradeni, a dok šuti i pravosudni sistem.

 

 

A, i za takve tvrdnje Schmidt ima odgovor. Ističe da je zadovoljan izbornim procesom u BiH, iako je jasno da nisu u cijelosti eliminirane izborne krađe!?.

 

(NAP)

(202)

Herr Schmidt smijete li do Republike Srpske?

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-