HDZ-ov MINISTAR OTKRIO: “Јoš nije usaglašen tekst zakona o sudovima”

Najvažniji aspektu zakona o sudovima nisu vjerska obilježja nosilaca pravosudnih funkcija. Suština i najopasniji dio novog zakona o sudovima jeste činjenica da prema novom prijedlogu Tužilaštvo BiH i Sud BiH neće biti nadležni za procesuiranje krivičnih djela korupcije koja je počinjena samo u jednom entitetu.

 

 

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je Srni da još nema potvrdu da je usaglašen tekst nacrta zakona o sudovima u BiH koji je razmatran na prošloj sjednici Vijerća ministara, a trebao bi da bude tema i na narednoj sjednici, zakazanoj za četvrtak, 7. septembar.

 

 

“Mi smo pokušavali riješiti neka sporna pitanja i do danas to nismo riješili, ne znam da li će se sutra nešto promijeniti, ali smatram da je ovo kvalitetan zakon koji je usklađen sa mišljenjima Venecijanske komisije i nadam se da će što prije biti usvojen na sjednici Vijeća ministara”, rekao je Bunoza.

 

 

Odgovarajući na pitanje da li su otklonjene nedoumice o tome da li sudije na suđenjima mogu nositi neka vjerska obilježja poput marame na glavi, što je jedno od obilježja Bošnjakinja muslimanki, te da li je prihvaćen zahtjev iz Republike Srpske da sjedište drugostepenog Suda BiH bude u Banja Luci, Bunoza je rekao da bi se nošenje vjerskih obilježja trebalo rješavati podzakonskim aktima.

 

 

“Te podzakonske akte bi trebao donijeti Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a što se tiče sjedišta, stav Venecijanske komisije koji i ja podržavam jeste da to bude što bliže državnom zatvoru, a to je Istočno Sarajevo”, naglasio je Bunoza.

 

 

Inače, najvažniji aspektu zakona o sudovima nisu vjerska obilježja nosilaca pravosudnih funkcija. Suština i najopasniji dio novog zakona o sudovima jeste činjenica da prema novom prijedlogu Tužilaštvo BiH i Sud BiH neće biti nadležni za procesuiranje krivičnih djela korupcije koja je počinjena samo u jednom entitetu.

 

 

U praksi bi to značilo da sudovi na nivou BiH ne bi mogli procesuirati zvaničnike entiteta ukoliko su oni svoja krivična djela iz oblasti korupcije i zloupotrebe položaja počinili samo na teritoriji jednog entiteta. Konkretno, Sud BiH ne bi mogao suditi u slučajevima “respiratori” i “Dženan Memić”, niti bi, recimo, zvaničnici Vlade RS mogli biti procesuirani za kriminal počinjen samo u institucijama RS. Time bi, faktički, bila smanjena nadležnost državnog pravosuđa.

 

 

O ZAKONU O VSTV-u

 

Bunoza je najavio da bi novi zakon o VSTS-u trebao da bude donesen za godinu dana.

 

 

“Radna grupa ima redovne sastanke i ne znam kada će oni završiti svoj posao, ali se nadam da će to uraditi u roku od godinu dana od stupanja na snagu izmjena dopuna Zakona o VSTV-u”, naglasio je Bunoza.

 

 

Komentaršući ocjene da je pravosuđe rak-rana BiH, Bunoza je rekao da BiH mora uskladiti propise sa međunarodnim standardima poštujući svoje ustavno uređenje.

 

 

“Moramo težiti ka tome da na pravosudne funkcije dolaze oni ljudi isključivo zbog svojih kvaliteta, a ne nekih drugih veza jer znam da imamo jako puno dobrih i kvalitetnih sudija i tužilaca i u svakom slučaju neophodno je da digitalizaciju pravosuđa uradimo što prije”, istakao je Bunoza.

 

 

Osvrćući se na odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv BiH” kojom je između ostalog predviđeno da pri izboru Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bude jedna izborna jedinica, Bunoza je rekao da ne bi komentarisao tu presudu na navijački način kao što to mnogi čine.

 

 

“Smatram da je to nastavak odluke ‘Sejdić i Finci’ i drugih presuda gdje se navodi da cilj kojem u BiH težimo, možemo ostvariti bez isključivanja ostalih”, pojasnio je Bunoza.

 

 

On je istakao da je novina u toj odluci što se odnosi na aktivno biračko pravo i na izborne jedinice.

 

 

“Moje mišljenje je da bi to trebalo pažljivo analizirati, ali ta presuda još nije konačna jer postoji rok za podnošenje zahtjeva za prespitivanje te odluke pred Velikim vijećem Suda u Strazburu”, zaključio je Bunoza.

 

(SB)

(31)

HDZ-ov MINISTAR OTKRIO: “Јoš nije usaglašen tekst zakona o sudovima”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-