HARIS ZAHIRAGIĆ PROZVAO PREMIJERA HRVATSKE ANDREJA PLENKOVIĆA: “Dok ste u Stocu, dobra je prilika da vidite HDZ-ov fašizam”

“Kako to nazvati? Nikako nego pravim imenom, kršenjem propisa i vladavine prava, šovinizmom, pa ako hoćete i fašizmom”, smatra Zahiragić.

 

 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić (SDA) poručio je premijeru Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću da je njegova posjeta Stocu idealna prilika da se upozna za položajem Bošnjaka u ovoj hercegovačkoj općini.

 

 

 

 

“Dobra je to prilika da vidite kako žive Bošnjaci tamo gdje HDZ ima potpunu vlast. Provjerite koliko ih je zaposleno u općini, policiji i drugim organima javne vlasti”, rekao je Zahiragić.

 

 

Savjetovao je Plenkovića da pročita Ustav, zakone i statut tih općina.

 

 

“Vidjet ćete tamo da je zakonska obaveza to da predsjedavajući općinskog vijeća mora biti iz reda drugog naroda od gradonačelnika – koji su Hrvati”, rekao je Zahriagić.

 

 

 

 

Dodao je da su Bošnjaci uprkos ratnim zločinima opstali u takvim općinama, te da su se vratili na svoja stoljetnja ognjišta i da predstavljaju politički narod.

 

 

“Imaju izabrane predstavnike u vijeću. Ti predstavnici, radi politike Vaše kćerke stranke HDZ BIH, nisu izabrani za predsjedavajuće vijeća – nego su ta mjesta ostala upražnjena, a vijećima rukovode dopredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda. Kako to nazvati? Nikako nego pravim imenom, kršenjem propisa i vladavine prava, šovinizmom, pa ako hoćete i fašizmom”, smatra Zahiragić.

 

 

Naglasio je da je Hrvatska učesnik agresije na Bosnu i Hercegovinu i kao takva potpisnica Dejtonskom sporazuma.

 

 

“Vaša današnja posjeta susjednoj državi, koja je zapravo posjeta samo jednom dijelu jednog naroda, a mimoilaženje zvaničnih institucija i glavnog grada, kao i vaša kontinuirana politika, dokaz su kako se Federacija Bosne i Hercegovine, najavljenom pravnom egzibicijom Schmidta, jednostavno ne smije predati u ruke tim retrogradnim politikama. Zašto? Jer te politike, nažalost, svoje odluke donose u Zagrebu”, rekao je Zahiragić.

 

 

(SB)

(1265)

HARIS ZAHIRAGIĆ PROZVAO PREMIJERA HRVATSKE ANDREJA PLENKOVIĆA: “Dok ste u Stocu, dobra je prilika da vidite HDZ-ov fašizam”

About The Author
-