Guterres traži rutu za bijeg iz ‘apokalipse‘ u Mariupolju: ‘Neću ništa komentirati da ne potkopam tu mogućnost‘

U vrijeme njegova posjeta u Kijevu su odjeknule dvije eksplozije…

 

 

Piše: Sanja Žordić

 

 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u četvrtak da se nastavljaju intenzivne rasprave o evakuaciji civila i boraca iz čeličane Azovstal u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine.

 

 

Njegov sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uslijedio je nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak, gdje je potonji “u načelu” pristao na sudjelovanje UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa u evakuaciji tvornice Azovstal.

 

 

image

Antonio Guterres u Borodianki

 

 

Gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da je oko 100.000 stanovnika diljem grada “u životnoj opasnosti” zbog ruskog granatiranja i nehigijenskih uvjeta, te upozorilo na “katastrofalnu” nestašicu pitke vode i hrane.

 

 

“Mariupolj ide iz krize u krizu. Tisuće civila trebaju pomoć. Mnogi su stariji, potrebna im je medicinska njega ili im je ograničena pokretljivost”, rekao je Guterres novinarima nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom.

 

 

“Potrebna im je ruta za bijeg iz apokalipse.”

 

 

Govorio je o potencijalnom humanitarnom koridoru u koordinaciji UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za stotine civila za koje se vjeruje da su još u Azovstalu.

 

 

“Dok mi razgovaramo, vode se intenzivne rasprave o tome kako bi se krenulo naprijed u vezi s ovim prijedlogom kako bi on postao stvarnost”, rekao je Guterres.

 

 

“”U ovom trenutku vam samo mogu reći da činimo sve što možemo da se to dogodi. Neću se upuštati ni u kakav komentar koji bi mogao potkopati tu mogućnost”, rekao je.

 

image

Guterres i Zelenski

 

 

Rusija je 21. travnja, gotovo dva mjeseca nakon opsade strateškog lučkog grada, proglasila pobjedu u Mariupolju iako su se preostale ukrajinske snage držale u golemom podzemnom kompleksu ispod Azovstala u kojem su se sklonili i civili.

 

 

“Vjerujem i uvjeren sam, baš kao i mnogi rođaci onih ljudi koji su blokirani u Azovstalu (čeličana) u lučkom gradu Mairupolju, da ćemo glavni tajnik i mi moći polučiti uspješan rezultat”, rekao je Zelenskij.

 

 

Glavni tajnik UN-a izrazio je žaljenje što Vijeće sigurnosti UN-a “nije uspjelo spriječiti i okončati” rat u Ukrajini.

 

 

“To je izvor velikog razočaranja, frustracije i ljutnje”, rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu kako prenosi agencija France presse.

 

 

Guterres, kojemu je ovo prvi posjet Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače, ranije danas obišao je Borodjanku, a zatim i Buču, dva grada u predgrađu Kijeva gdje su Rusi, kako navode Ukrajinci, počinili zločine tijekom okupacije tog područja u ožujku.

 

 

U sva tri grada pronađeno je puno mrtvih civila nakon povlačenja ruskih vojnika i Guterres se zauzeo za to da Međunarodni kazneni sud (ICC) istraži ratne zločine, javlja agencija dpa.

 

 

Važno je provesti cjelovitu istragu tih strahota i privesti odgovorne, rekao je Guterres i pozvao Rusiju na suradnju sa sudom.

 

 

Uvečer je stigao u Kijev i u vrijeme njegova posjeta u gradu su odjeknule dvije eksplozije, prenose agencije.

 

 

image

Eksplozije u Kijevu

 

 

Dvije eksplozije potresle su središnju četvrt Kijeva u četvrtak navečer pošto su ruske snage otvorile vatru na ukrajinsku prijestolnicu, objavio je na mreži gradonačelnik Vitalij Kličko.

 

 

Pogođena je stambena zgrada i ozlijeđeno je najmanje troje ljudi, rekli su ukrajinski dužnosnici.

 

 

Kličko je rekao da je pogođena četvrt Ševčenko i da su tri osobe prevezene u bolnicu.

 

 

Svetlana Vodolaga, glasnogovornica hitnih službi Kijeva, rekla je da je drugi projektil pogodio neimenovani objekt u blizini stambene zgrade.

 

 

24549391

(480)

Guterres traži rutu za bijeg iz ‘apokalipse‘ u Mariupolju: ‘Neću ništa komentirati da ne potkopam tu mogućnost‘

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-