GROM IZ VEDRA NEBA; AMERIČKA VOJSKA NAJAVILA POVLAČENJE, POČINJE NAPAD: “Sklanjamo se i otvaramo put za TURSKI NAPAD u…”

Bijela kuća saopćila je noćas da će američke snage na sjeveroistoku Sirije da se sklone i otvore put za očekivani turski napad, čime će u suštini napustiti kurdske snage koje su se više godina borile zajedno sa američkim protiv ekstremista takozvane Islamske države u toj zemlji.

 

 

Objava Bijele kuće će biti viđena kao napuštanje kurdskih saveznika koji su podnijeli najteži dio kampanje predvođene SAD-om protiv tzv. Islamske države, prenijela je agencija AP.

 

Turski predsjednik već mjesecima prijeti da će krenuti u vojni pohod na kurdske snage preko granice u Siriji, pošto ih smatra prijetnjom za svoju zemlju. Republikanci i demokrate u SAD-u upozoravali su da bi dozvoljavanje turskog napada moglo da dovede do masakra Kurda i da pošalje zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom svijeta.

 

“Američke trupe neće podržavati niti će biti uključene u operacije i neće više biti u neposrednoj oblasti u sjevernoj Siriji”, rekla je predstavnica za štampu Bijele kuće Stefany Grisham, u neuobičajenoj izjavi kasno sinoć. Ona nije pominjala šta će biti sa Kurdima.

 

U sjevernoj Siriji nalazi se oko 1.000 američkih vojnika. Visoki američki zvaničnik rekao je da će se oni povući iz te oblasti a možda i potpuno izaći iz zemlje ukoliko izbiju velike borbe izmedju turskih i kurdskih snaga.

 

Bijela kuća je saopćiila da je objava uslijedila poslije telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i Erdogana.

 

Ova odluka jasno pokazuje Trumpovo usmjerenje da okonča američku umiješanost u inozemstvu, što je bilo jedno od njegovih ključnih obećanja. Međutim ostvarenje njegovog plana da se američke snage brzo povuku iz Sirije, Iraka i Afganistana usporeno je zbog zabrinutosti američkih zvaničnika i saveznika SAD-a o opasnom vakuumu koje bi takvo povlačenje donijelo, prenose agencije.

(123)

GROM IZ VEDRA NEBA; AMERIČKA VOJSKA NAJAVILA POVLAČENJE, POČINJE NAPAD: “Sklanjamo se i otvaramo put za TURSKI NAPAD u…”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-