EVROPSKI PARLAMENTARAC OPTIMISTIČNO: “Ako postoji jedna država koja može ući EU u narednih nekoliko godina, to će biti…”

Na pitanje može li Hrvatska blokirati IBAR zbog rezolucije u Jasenovcu, odgovorio je da se nada da će svaka članica razumjeti istorijski momenat za nastavak proširenja.

 

 

 

Crna Gora je shvatila da je sada prilika za sve one koji žele da sprovedu reforme i napokon su stvari krenule. Nadam se da će u narednih nekoliko sedmica dobiti pozitivan IBAR, kazao je evropski parlamentarac Vladimir Bilčik.

 

 

On je tokom brifinga sa novinarima u Podgorici kazao da je oprezno optimističan u vezi sa Crnom Gorom zbog geopolitičke situacije.

 

 

Bilčik je naveo da postoji “prozor” kada je u pitanju proširenje Evropske unije, te dodao da – ako postoji jedna država koja može ući u Evropsku uniju (EU) u narednih nekoliko godina, to će biti Crna Gora.

 

 

“Ovo je prilika za sve koje žele da sprovedu reforme. Crna Gora je to shvatila i napokon su stvari krenule. Nadam se da će Crna Gora u narednih nekoliko sedmica dobiti pozitivan IBAR. To otvara vrata i priliku za ubrzavanje pristupnih pregovora i potencijalno zatvaranje poglavlja”, rekao je Bilčik.

 

 

On je naglasio da tek nakon IBAR-a “slijedi veliki posao”, kazavši da će se morati donijeti teške odluke, ali da će na kraju sve to vrijediti, navodi Pobjeda.

 

 

Na pitanje može li Hrvatska blokirati IBAR zbog rezolucije u Jasenovcu, odgovorio je da se nada da će svaka članica razumjeti istorijski momenat za nastavak proširenja.

 

 

Nadam se da će svaka članica to razumjeti i ponašati se odgovorno. Mislim da nijedna država regiona neće imati više koristi od proširenja nego zemlje članice. Svi prijatelji proširenja obraćaju pažnju na Crnu Goru, to jeste mala država, ali je veliki igrač kad je u pitanju ‘probijanje političkog leda’ u procesu proširenja”, ocijenio je Bilčik.

 

 

Posljednjih 10 godina, prema riječima Bilčika, bile su označene poteškoćama u EU. On je podsjetio da je jedna velika članica izašla iz Unije, te naglasio da su – proširenje održali živim.

 

 

“Crna Gora je najbolje pozicionirana u regionu. Bila je predvodnica, trčali su jedan period, a onda su počeli da džogiraju i taj tempo mora da se održi”, poručio je Bilčik.

 

 

Podsjetio je da je Crna Gora imala lokalne izbore i da će ih imati još ove godine, što ukazuje da je potrebna reforma izbornog zakonodavstva i da izbori budu u jednom danu.

 

 

Bilčik je dodao i kako će evropski izbori uskoro uticati na Crnu Goru, te dodao da su ekstremisti i populisti “u naletu”.

 

 

Kazao je da se on nije kandidovao za predstojeće izbore u EU, ali će ostati u politici.

 

 

Bilčik je naveo da se od novog Evropskog parlamenta može očekivati kontinuitet kad je u pitanju politika proširenja, a uvjeren je da će demokrate pobijediti i da ce Ursula fon der Lajen drugi put voditi Evropsku komisiju.

 

 

Na pitanje kako komentariše medijske zakone i amandman koji se odnosi na Javni servis, odgovorio je da je slobodan i nezavisan rad novinara razlog zašto se on bavi politikom.

 

 

“Biće važno kako će Evropska komisija ocijeniti stanje u medijima u narednom izvještaju. Ono što je važno je učinak. Nemamo jedinstven model i pravilo kako se imenuje direktor Javnog servisa. U mojoj državi ga bira parlament, što se meni ne sviđa”, kazao je Bilčik.

 

 

Rekao je i da niko iz EU neće dati smjernice, jer, kako kaže, on to nemaju kao zajednički evropski zakon.

 

 

“EU nije zabavište, već klub zrelih političara i očekuje od članica da donose odluke”, dodao je.

 

(SB)

(291)

EVROPSKI PARLAMENTARAC OPTIMISTIČNO: “Ako postoji jedna država koja može ući EU u narednih nekoliko godina, to će biti…”

| Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-