EROL AVDOVIĆ UPOZORAVA: “Postoji ta opasnost i bojim se da će gospodin Schmidt morati…”

Navodi da bi Dom naroda trebalo formirati da ne može da se afirmira aparthejd, odnosno prevlast većine nad političkom ili etničkom manjinom.

 

 

“Mislim da je ovog momenta korisno učestvovati u tim medijskim spekulacijama jer tamo gdje ima dima ima i vatre. Ne bi se ovo sve zakolutalo. Bh. javnost je ozbiljna, ovo što mi radimo kao novinari je ozbiljno i niko se ne bi usudio da prejudicira neke stvari ili da kritikuje unaprijed”, istakao je u Dnevniku 3 FTV-a novinar Erol Avdović.

 

 

“Postoji ta opasnost i bojim se da će gospodin Schmidt morati u dogledno vrijeme, ukoliko nastavi sa ovim aktivnostima, ukoliko se ne oglasi, morati odgovoriti na neka osjetljiva pitanja, prije svega koga i šta zastupa, imajući u vidu da su nedavno donese rezolucije i u Bundestagu i u Evropskom parlamentu.”

 

 

Smatra da bi bilo neozbiljno reducirati sve na Čovića.

 

 

 

 

“On je naravno sve ovo zakolutao, od njega je i pošlo, znamo koji su njegovi stavovi. Međutim, iza ovoga bi mogao stajati jedan složeniji proces, složeniji zahtjev. Nažalost u Evropi i danas imamo te tonove koji idu na štetu BiH i koji se naslanjaju na ksenofobičnost i islamofobičnost.”

 

 

Avdović kaže da HDZ pravi duboki nered i produbljuje podjele.

 

 

“To znači prvo izborni presutroj Federacije i ide u pogrešnom smjeru, kontra evropskih vrijednosti i standarda. Usudio bih se reći da smo ponovo došli na granicu da možemo upotrijebiti riječ izborni aparthejd kojim se nije pohvaliti.”

 

 

O današnjim konsultacijama kaže da je to ispitivanje terena i reakcije javnosti.

 

 

“U prvi plan se stavlja ono što se naziva paket integriteta, dakle ono o čemu bi se svi složili. A s druge strane govori se i o ovom drugom, unaprijed anticipiranoj blokadi ili onome što je gospodin Čović danima najavljivao kao postizbornu eskalaciju tenzija u BiH. Tu treba biti jako pažljiv i o tome bi se trebalo tanano razgovarati, ali nakon izbora.”

 

 

Navodi da bi Dom naroda trebalo formirati da ne može da se afirmira aparthejd, odnosno prevlast većine nad političkom ili etničkom manjinom.

 

 

Avdović ističe da su tehničke izmjene Izbornog zakona bezbolnije.

 

 

“Mislim da su moguće, gotovo da postoji ujedinjeni stav da bi to trebalo napraviti. Nije slučajno da je to sve nazvano paketom integriteta. Svi se slažu da je bilo prevara, da nije dovoljno samo vjerovati na riječ.”

 

 

 

(SB)

(660)

EROL AVDOVIĆ UPOZORAVA: “Postoji ta opasnost i bojim se da će gospodin Schmidt morati…”

About The Author
-