ERDOGAN U BEOGRADU, DRAMATIČNO U TURSKOJ: Tursko tužilaštvo naredilo privođenje više od stotinu osoba, evo za šta su osumnjičeni…

U okviru dvije odvojene istrage turska tužilaštva su jutros izdala naloge za lišavanje sa slobode 108 osumnjičenih osoba koje se terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO, javlja Anadolu Agency (AA)

 

 

U okviru istrage koju o FETO elementima vodi državno tužilaštvo u Izmiru izdat je nalog za privođenje 51 osumnjičene osobe, među kojima su i smijenjeni direktor policije, dva advokata, pet policijskih službenika i jedan univerzitetski profesor.

 

Uporedo s tim, u odvojenoj istrazi protiv infiltriranih elemenata terorističke organizacije FETO unutar turskog pravosudnog sistema, državno tužilaštvo u Ankari jutros je naredilo lišavanje sa slobode 29 osumnjičenih osoba. Među osumnjičenim su i bivše sudije i advokati.

 

Riječ je o istrazi koja je otkrila da su infiltrirani elementi FETO-a 2013. godine ukrali pitanja za državni ispit za prijem sudija i tužilaca i da su na taj način omogućili infiltriranje novih terorističkih elemenata u pravosudne institucije Turske.

 

U okviru odvojene istrage tužilaštvo u Ankari je naredilo i privođenje još 28 osoba koje se također terete za članstvo u terorističkoj organizaciji FETO.

 

Postupajući po nalogu tužilaštva turska policija je pokrenula akciju privođenja osumnjičenih u više gradova širom Turske.

 

Svi osumnjičeni za kojima turska policija jutros traga se terete da su bili članovi terorističke organizacije FETO i da su posredstvom specijalnih kanala komunikacije imali kontakt s drugim članovima te terorističke mreže.

 

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

 

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

 

Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

(1273)

ERDOGAN U BEOGRADU, DRAMATIČNO U TURSKOJ: Tursko tužilaštvo naredilo privođenje više od stotinu osoba, evo za šta su osumnjičeni…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-