ERDOGAN POHVALIO NAŠE SUSJEDE: “Hrvatska je prvak u Europi po poštovanju prava i sloboda muslimana!”

Nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio se u Sisak gdje je otvorio džamiju i Islamski centar nazvan po njemu.

 

 

Monumentalna građevina je otvorena u prisustvu predsjednika Hrvatske i Turske, a prisustvovali su i reis Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović te ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

 

 

“Ovo je veliki dan za sve vjernike. Bila mi je posebna želja da prisustvujem otvorenju džamije u Sisku. Dugo su muslimani ovog dijela Hrvatske čekali na ovaj dan, koji će svakako doprinijeti boljem povezivanju, razumijevanju i životu u cijeloj regiji”, poručila je Turković.

 

 

 

 

Reis je kazao kako je bratstvo moguće uprkos svim silama koje na njega atakuju.

 

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se obratio prilikom otvaranja Islamskog centra u Sisku prilikom čega je rekao da je Hrvatska primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana.

 

 

“To nije slučajno jer je Hrvatska primjer zemlje u Evropi i svijetu u pogledu slobode, blagostanja, poštovanja i prava muslimana. Ova sloboda ne odnosi se samo na našu muslimansku braću nego i druge vjere i kulture” u Hrvatskoj, rekao je turski čelnik.

 

 

Naglasio je da je nova džamija simbol “uzornog položaja i multikulturalnosti Hrvatske”.

 

 

Ubrzo nakon otvorena Milanović se zaputio za Zagreb, a Erdogan je ostao u džamiji još neko vrijeme nakon čega je nastavio sa službenim aktivnostima u Hrvatskoj, odnosno prisustvovao je ekonomskom forumu ove dvije zemlje te se sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

 

 

<p>Zoran Milanović i Recep Tayyip Erdogan </p>

(2307)

ERDOGAN POHVALIO NAŠE SUSJEDE: “Hrvatska je prvak u Europi po poštovanju prava i sloboda muslimana!”

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-