Erdogan: Oni koji izazivaju nemire provokacijama u Egejskom moru su pijuni

Turska zna da oni koji izazivaju nemire uznemiravanjem u Egejskom moru u svakoj prilici postupaju kao “nečiji pijuni”, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, aludirajući na Grčku.

 

 

– Znamo da su oni koji u svakoj prilici izazivaju nemir u Egejskom moru svojim uznemiravanjem i grubošću samo nečiji pijuni – rekao je Erdogan u obraćanju na vojnoj ceremoniji u turskoj metropoli Istanbulu.

 

 

Dodao je da je Turska također svjesna galame koja se diže u istočnom Mediteranu kako bi se ugrozili interesi Turske.

 

 

 

 

Njegove izjave uslijedile su nakon što je turske avione koji su 23. augusta bili angažovani u misijama NATO-a iznad Egejskog mora i istočnog dijela Sredozemnog mora uznemiravao sistem protivzračne odbrane S-300 ruske proizvodnje stacioniran na grčkom ostrvu Krit.

 

 

Grčki vojni zvaničnici negirali su turske navode o takvim aktivnostima, koje su opisane kao neprijateljske prema pravilima o angažmanu NATO-a.

 

 

Ministarstvo odbrane Turske priprema se da pošalje radarske zapise o incidentu Generalnom sekretarijatu NATO-a i ministarstvima odbrane članica Alijanse.

 

 

 

 

Erdogan je kazao da se zvanična Ankara ne bori samo protiv terorista koji su neprijateljski raspoloženi prema vrijednostima i postojanju turske nacije, već i protiv onih koji su ih pustili na Tursku.

 

 

– U našoj državnoj tradiciji, vojska je institucija opremljena vrijednostima nacije, koja služi kao kamen temeljac države i garantuje opstanak cijele zemlje – rekao je turski čelnik.

 

(Anadolija)

(193)

Erdogan: Oni koji izazivaju nemire provokacijama u Egejskom moru su pijuni

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-