ERDOGAN DIREKTNO: “Od Holokausta do Bosne, od Ruande do Mijanmara, prvo su se čuli koraci govora mržnje. MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NIJE USPJELA…”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je u počinjenju zločina protiv čovječnosti, od holokausta do Bosne, od Ruande do Mijanmara, prvo su se čuli koraci govora mržnje. Međutim, rekao je, međunarodna zajednica nije uspjela.

 

 

U počinjenju zločina protiv čovječnosti, od holokausta do Bosne, od Ruande do Mijanmara, prvo su se čuli koraci govora mržnje. Međutim, međunarodna zajednica nije uspjela izvući potrebne pouke iz ovih bolnih iskustava, od kojih je svako crna mrlja u historiji, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Erdogan je uputio video poruku na 12. Međunarodnom sigurnosnom forumu Halifaksa.

 

 

-Optužbe Evropske unije pod krinkom ‘solidarnost unutar unije’ a u vezi s aktivnostima istraživanja i bušenja koje provodimo s odlučnošću kako bi zaštitili i svoja prava i interese kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu, nisu u skladu s historijom, zakonom i činjenicama – rekao je Erdogan.

 

 

Kazao je kako Turska nema tog luksuza da okrene leđa ni Istoku ni Zapadu.

 

 

-Ne možemo imati luksuz da okrenemo leđa ni Istoku niti Zapadu. Dok razvijamo naše odnose s Evropom, ne zapostavljamo ni Aziju ni Afriku – poručio je Erdogan, te dodao:

 

 

“Odlučno ćemo nastaviti s naporima na zaustavljanju izolacije kiparskih Turaka i uspostavljanju pravednog dijeljenja resursa u istočnom Mediteranu.”

 

 

Erdogan je kazao da se Turska, dok se bavi problemima u svojoj okolini, nikada ne vodi nametljivim ekspanzionističkim shvaćanjem.

 

 

-Ako se danas pojavila nada i izgled za političko rješenje u Libiji, u tome je Turska uveliko doprinijela svojom pravovremenom intervencijom”, poručio je Erdogan.

 

 

Dotakao se i sporazuma kojim su oknčani sukobi u Nagorno -Karabahu.

 

 

-Dogovorom postignutim zajedničkim naporima s Ruskom Federacijom okončali smo vrući sukob i dali značajan doprinos rješavanju problema koji je 30 godina bio zamrznut – rekao je Erdogan.

 

 

Erodgan je također u svojoj poruci govorio i o aktivnostima njegove zemlje na području sjevera Sirije.

 

 

-Zahvaljujući koracima koje smo poduzeli, osigurali smo da se više od 411.000 naše sirijske braće i sestara dobrovoljno i sigurno vrati u svoju domovinu – poručio je Erdogan.

 

 

Turska je poduzela značajne korake i kada je riječ o pružanju podrške brojnim zemljama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

 

 

-Do sada smo pomogli 156 zemalja i devet međunarodnih organizacija bez pravljenja razlike na vjeru, jezik ili rasu – rekao je Erdogan.

 

 

Erdogan je govorio i o negativnim posljedicama po one zemlje koje se osjećaju ostavljenim od međunarodne zajednice.

 

 

-Nažalost, ova situacija daje zamah ozbiljnim socijalnim morbiditetima poput rasizma, ksenofobije i islamofobije. Terorističke organizacije, koristeći prednost vakuma vlasti nastalog epidemijom u nekim zemljama, pokušale su to iskoristiti u svoje svrhe. Naročito krajnje desničarske strukture pokušavaju stvoriti podlogu za sebe iskorištavanjem ekonomskih poteškoća izazvanih epidemijom. Kao zemlja čiji milioni građana žive u inostranstvu, a mnogi njeni građani su bivali žrtve rasističkog terora, sa zabrinutošću pratimo taj razvoj događaja – poručio je Erdogan, te dodao:

 

 

“U počinjenju zločina protiv čovječnosti, od holokausta do Bosne, od Ruande do Mijanmara, prvo su se čuli koraci govora mržnje. Međutim, međunarodna zajednica nije uspjela izvući potrebne pouke iz ovih bolnih iskustava, od kojih je svako crna mrlja u historiji. U tom je pogledu potrebno poduzeti inicijativu, ne samo zbog sigurnosti naših građana, već i zbog sigurnosti cijele međunarodne zajednice”.

ERDOGAN DIREKTNO: “Od Holokausta do Bosne, od Ruande do Mijanmara, prvo su se čuli koraci govora mržnje. MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NIJE USPJELA…”

About The Author
-